Έναν απρόβλεπτο «εχθρό» για την ασφάλεια των ΗΠΑ έθεσε στην κορυφή των προτεραιοτήτων του ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, απευθυνόμενος σε μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας που υπηρετούν στη βάση στο Σάφολκ της Βρετανίας.

Στο πρώτο του ταξίδι εκτός ΗΠΑ ως πρόεδρος της χώρας, ο Τζο Μπάιντεν είπε χαρακτηριστικά ότι «όταν βρέθηκα για πρώτη φορά στο Πεντάγωνο, ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μαζί με τον πρόεδρο Ομπάμα, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μας παρουσίασε τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει η Αμερική. Δεν είναι αστείο, ξέρετε ποια είναι η σημαντικότερη απειλή για την Αμερική, που μας είπαν οι Επιτελάρχες; Η κλιματική αλλαγή».

Γεωπολιτικές παρενέργειες

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος Μπάιντεν, η κλιματική αλλαγή απειλεί τις ΗΠΑ, λόγω των γεωπολιτικών παρενεργειών που προκαλεί, όπως τις μετακινήσεις πληθυσμών, από περιοχές που πλήττονται περισσότερο: «Επειδή θα υπάρχουν μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών, μάχες για τη γη, εκατομμύρια άνθρωποι να εγκαταλείπουν περιοχές που κυριολεκτικά βυθίζονται στη θάλασσα, όπως στην Ινδονησία. Επειδή θα γίνονται μάχες για τα καλλιεργήσιμα εδάφη».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε προς τους στρατιώτες ότι «πρέπει να δεσμευτούμε σε ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για την κλιματική αλλαγή, αν θέλουμε να αποτρέψουμε τις χειρότερες συνέπειές της, να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε όχι περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου», προσθέτοντας με έμφαση την ανάγκη «παγκόσμιας μετάβασης σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας».

Οι Ένοπλες Δυνάμεις… μολύνουν

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ συμβάλλουν σημαντικά στην μόλυνση του περιβάλλοντος κάθε χρόνο: έρευνες έχουν δείξει ότι το 2017 εξέπεμψαν πάνω από 25.000 χιλιοτόνους διοξειδίου του άνθρακα, ενώ εκτιμάται ότι κάθε χρόνο καταναλώνουν πάνω από 21 δισεκατομμύρια λίτρα καυσίμων και παράγουν πάνω από 750.000 τόνους τοξικών αποβλήτων κάθε είδους, από εξασθενημένο ουράνιο μέχρι βαρέα μέταλλα.

Ανθρωπιστικές καταστροφές

Ο στρατός των ΗΠΑ έχει ήδη δεσμευτεί να θέσει ως υψηλή προτεραιότητα -όσον αφορά στην εθνική ασφάλεια- την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο το οποίο αναφέρει τα βήματα που λαμβάνονται, από αναλύσεις ρίσκου μέχρι γενική στρατηγική. Ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνουν «ανθρωπιστικές καταστροφές, πτώση αδύναμων κυβερνήσεων και μακροπρόθεσμες κοινωνικές και οικονομικές αναταράξεις».

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, έχει χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή ως ρίζα του προβλήματος της μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας ότι το κλίμα είναι εκείνο που ξεριζώνει οικογένειες και τις υποχρεώνει να μεταναστεύουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr