Κρίσιμη -και μάλλον όχι όπως θα ήθελε ο ίδιος- είναι η σημερινή ημέρα για τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και την προσπάθειά του να αμβισβητήσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Κρίσιμη ημέρα

Κι αυτό διότι σήμερα λήγει η προθεσμία που βάσει νόμου έχουν οι Πολιτείες για να επιλύσουν οριστικά κάθε ζήτημα ή αμφισβήτηση που αφορά στις εκλογικές αναμετρήσεις, ώστε στις 14 Δεκεμβρίου οι Εκλέκτορες να συγκεντρωθούν στα καπιτώλια των Πολιτειών τους και να ψηφίσουν τον νέο πρόεδρο της χώρας.

Το άσχημο για τον Τραμπ είναι ότι και οι έξι Πολιτείες-«κλειδιά» στις οποίες κινήθηκε νομικά προκειμένου να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών (Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Αριζόνα, Νεβάδα και Τζόρτζια) έχουν ήδη επικυρώσει τα αποτελέσματα και ο Τζο Μπάιντεν είναι νικητής.

Δείτε ακόμη: Βαρύ το κλίμα για τον Ερντογάν στην Ε.Ε – Δεν υπάρχει ουσιώδης διαφοροποίηση στη στάση του, εκτιμούν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ. Θέμα casus belli έθεσε ο Δένδιας

Νομική αποτυχία

Ακόμα χειρότερα, σχεδόν 40 προσπάθειες της νομικής ομάδας του Τραμπ να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών έπεσαν στο κενό, καθώς οι δικαστές δεν είχαν στα χέρια τους κάτι περισσότερο από φήμες, θεωρίες συνωμοσίας και ισχυρισμούς περί νοθείας και εκλογικής απάτης, αλλά ούτε ένα χειροπιαστό στοιχείο.

Και τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα όταν ακόμα και σε Πολιτείες με φιλική προς τον Τραμπ ηγεσία, έγινε εμφανές ότι οι σύμμαχοί του, πέραν από φωνές για απάτη και νοθεία, δεν είχαν κάτι άλλο να επιδείξουν, ιδίως όπου έγινε επανακαταμέτρηση των ψήφων και φάνηκε ότι ο Μπάιντεν ήταν νικητής.

Μετά τη σημερινή ημέρα, οπότε και θα οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα των εκλογών, ο Τζο Μπάιντεν θα έχει με το μέρος του 306 ψήφους του Κολεγίου των Εκλεκτόρων, έναντι μόλις 232 του Τραμπ, ενώ η προσπάθειά του να τοποθετηθούν φιλικοί προς αυτόν Εκλέκτορες στις Πολιτείες που έχασε, έπεσε στο κενό.

Το «αίνιγμα» της Τζόρτζια

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι με δεδομένο ότι ο επικεφαλής της νομικής ομάδας του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, νοσηλεύεται με Covid-19 και ότι όλες οι προσπάθειες για νομική αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων έπεσαν στο κενό, η ομάδα του Τραμπ μοιάζει σιγά-σιγα να «τα παρατάει» και να σταματάει την προσπάθειά της.

Πλέον, το τελευταίο «εμπόδιο» πριν την ορκωμοσία της 20ης Ιανουαρίου για τον Μπάιντεν είναι η συνεδρίαση του Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου, προκειμένου να λάβει τα αποτελέσματα του Κολεγίου των Εκλεκτόρων και να ανακηρύξει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Αν και ο βουλευτής Μο Μπρουκς από την Αλάσκα δηλώνει ότι θα αμφισβητήσει τη νίκη του Μπάιντεν, η διαδικασία αναμένεται να κυλίσει χωρίς εκπλήξεις.

Το ανησυχητικό για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι ότι με τα καμώματα του Τραμπ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθεί και ο έλεγχος της Γερουσίας, καθώς ακόμα δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι εκλογές για τις δύο έδρες της Τζόρτζια. Αν οι Ρεπουμπλικανοί κερδίσουν έστω και τη μία, θα διαθέτουν 51 έδρες έναντι 49 των Δημοκρατικών. Αν χάσουν, τότε το σκορ στη Γερουσία θα είναι 50-50 και δεδομένου ότι η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις είναι προεδρεύουσα με δικαίωμα ψήφου, οι Δημοκρατικοί θα ελέγχουν όλο το Κογκρέσο.

Διαβάστε επίσης

Πηγή: economico.gr