Συνήθως, όταν αναφερόμαστε σε μαχητικά αεροσκάφη, τα χαρακτηριστικά που προβάλλονται είναι τεχνικής φύσης: η ταχύτητα, η δυνατότητά τους να μεταφέρουν πολλά όπλα, οι stealth ιδιότητές τους, η ευελιξία τους, η τεχνολογική υπεροχή τους.

Ωστόσο, το Defence Blog απευθύνθηκε στους αναγνώστες του με ένα διαφορετικό ερώτημα: να ψηφίσουν ποιο θεωρούν ως το πιο εντυπωσιακό μαχητικό που υπάρχει σήμερα από άποψη αισθητικής, σχεδιασμού και εικόνας.

Φυσικά, ο σχεδιασμός ενός μαχητικού αεροσκάφους είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν ενός απλού επιβατικού, ωστόσο, υπάρχουν και κάποια μαχητικά που το design τους είναι εξαιρετικά προηγμένο και εντυπωσιακό. Αυτή, λοιπόν είναι η πεντάδα των πιο «όμορφων» μαχητικών αεροσκαφών, σύμφωνα με την ψήφο των αναγνωστών:

ΠΕΜΠΤΗ ΘΕΣΗ: Eurofighter Typhoon

Eurofighter Typhoon

Το ευρωμαχητικό έχει σχεδιαστεί ως αεροπλάνο πολλαπλών ρόλων και υψηλής ικανότητας, ενώ τα χαρακτηριστικά μικρά πτερύγια (canards)  που διαθέτει -πέρα από τα μεγάλα φτερά- το κάνουν να ξεχωρίζει σχεδιαστικά.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΕΣΗ: F-15 Eagle

F-15 Eagle

Αν και έρχεται από τη δεκαετία του 1970 ο «Αετός» παραμένει το βασικό μαχητικό πολλαπλών ρόλων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ενώ ο στιβαρός σχεδιασμός του του δίνει επιπλέον κύρος.

ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ: Dassault Rafale

Dassault Rafale

Με τους χαρακτηριστικούς αεραγωγούς, τα canards, και το άκρως επιθετικό design το Rafale αποτελεί σήμερα ένα από τα πλέον δημοφιλή μαχητικά γενιάς 4++ και την επιλογή πολλών χωρών, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ: Su-35

Su-35

Αν και το σχέδιό του έρχεται από τα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης και το Su-27, το Su-35 θεωρείται ως ένα από τα πιο πετυχημένα design μαχητικού αεροσκάφους, πέραν των εξαιρετικών δυνατοτήτων του.

ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ: F-22 Raptor

F-22

Σχεδόν αναμενόμενη η πρωτιά του F-22 Raptor, καθώς, αν και τα stealth αεροσκάφη δεν φημίζονται για τη χάρη τους -την οποία θυσιάζουν για μικρότερο στίγμα στα ραντάρ, το περίφημο μαχητικό εναέριας υπεροχής 5ης γενιάς θεωρήθηκε ως το πιο εντυπωσιακό αεροσκάφος που υπάρχει σήμερα.

Πηγή: economico.gr