Την άντληση 750 εκατ. ευρώ, με επανέκδοση ομολόγου, θα επιχειρήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους , σε μια δύσκολη και “ακριβή” διεθνή αγορά ομολόγων.

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, θα διενεργήσει δημοπρασία  για την επανέκδοση Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, κυμαινόμενου επιτοκίου (3M Euribor+1,23%), λήξης 15 Δεκεμβρίου 2027, σε άυλη μορφή (ετούς διάρκειας). Το ποσό που θα δημοπρατηθεί είναι 750 εκατομμύρια ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού  θα είναι η Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 (Τ+5).

Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς διαπραγματεύεται ήδη  σε υψηλά επίπεδα  (στο 4,2%), με τις εκτιμήσεις βάσει του σημερινού  3M Euribor+1,23% να δείχνουν πως η χώρα θα δανειστεί με επιτόκιο στην περιοχή του 3%.

Βασικός σκοπός του οικονομικού επιτελείου είναι να σταλεί μήνυμα προς τις αγορές προς το τέλος του 2022 ότι η Ελλάδα δίνει το παρόν, αν και οι συγκυρίες είναι δύσκολες και χωρίς να υπάρχει ισχυρός λόγος χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς το μαξιλάρι ρευστότητας είναι ήδη σε ικανοποιητικά επίπεδα άνω των 36 δισ. Ευρώ.

Ο ΟΔΔΗΧ προγραμματίζει νέο δανεισμό 7-10 δισ. ευρώ το 2023 και πρόωρη αποπληρωμή μνημονιακών δανείων 2,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2922. ΌΠως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ο δανεισμός του επόμενου έτους θα κυμανθεί στα επιπεδα του 2022,  εξαιτίας των αυξημένων αποδόσεων στις αγορές.

Την τελευταία φορά, όπου η Ελλάδα δανείστηκε με ομόλογο 5ετούς διάρκειας ήταν το 2021. Τον Σεπτέμβριο του 2021 η χώρα προχώρησε, για πρώτη φορά, σε ταυτόχρονη έκδοση δύο ομολογιακών τίτλων. Στην έκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου. Τότε, και οι δύο αυτές εκδόσεις προσέλκυσαν υψηλή ζήτηση και η έκδοση του 5ετούς ομολόγου έγινε με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό ανεξαρτήτως διάρκειας.

Ειδικότερα οι προσφορές  ξεπέρασαν τα 19 δισ. ευρώ, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. από το 30ετές ομόλογο, με επιτόκιο 1,67% και το 1,5 δισ. ευρώ από το 5ετές ομόλογο, με επιτόκιο σχεδόν στο μηδέν.

Πηγή: economico.gr