Προανακριτική Επιτροπή

Eπιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για το αν έχει διερευνηθεί η διαδρομή του χρήματος που έφτασε σε εταιρεία συμφερόντων του υιού του Χρήστου Καλογρίτσα μέσω της Τράπεζας Αττικής, απέστειλε εκ μέρους της Προανακριτικής Επιτροπής που έχει συσταθεί για να ερευνήσει τη δυσώδη υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, ο εισηγητής της ΝΔ κ. Αθ. Πλεύρης.

“Λειτούργησα ως μπροστινός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”

Υπενθυμίζεται ότι στην καταγγελία του ο Χρήστος Καλογρίτσας έχει υποστηρίξει ότι λειτούργησε ως “μπροστινός” της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κατ εντολή του Νίκου Παππά, λαμβάνοντας 3.000.000 ευρώ, προκειμένου να καταθέσει εγγυητική για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό.

Η απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένεται με ενδιαφέρον διότι υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δεν έχει υπάρξει σχετικό αίτημα προς αυτή από αρμόδιες υπηρεσίες, ούτε και από την Ανεξάρτητη Αρχή για την Καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.

Όπως βέβαια δεν είναι γνωστό αν έχει υπάρξει και οποιαδήποτε αναφορά προς την αρχή που σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν έχει κινηθεί με ταχύτητα.

Follow the money

Στην επιστολή προς την Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρεται ότι «Την 29.08.16 εξεδόθη από την ATTIKA BANK εγγυητική επιστολή με αριθμ. LD/069/050/183544-183545 ποσού 3.000.000 ευρώ για λογαριασμό της εταιρίας με την επωνυμία «Ιωάννης Βλαδίμηρος Χ Καλογρίτσας ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΑΕ» για συμμετοχή στο διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών.

Το ποσό το συγκεκριμένο κατέληξε στο λογαριασμό της ανωτέρω εταιρίας μέσω τρίτης εταιρίας από έμβασμα που έγινε από το εξωτερικό».

Tί ζητάει η Προανακριτική από την Τράπεζα της Ελλάδος

Στο πλαίσιο αυτό ζητείται να ενημερωθεί η προανακριτική:

  • Εάν το συγκεκριμένο έμβασμα ελέγχθηκε ως προς τη νομιμότητα της προέλευσης του και τη διαδρομή του, καθώς και οι λογαριασμοί που αφορούν στη συγκεκριμένη συναλλαγή και ποια η τύχη του ελέγχου
  • Για την ακριβή διαδρομή του ποσού και τους λογαριασμούς που έχουν χρησιμοποιηθεί, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα όσα έχουν κατατεθεί από μάρτυρες ενόρκως στην Επιτροπή μας για τη συγκεκριμένη διαδρομή του εμβάσματος.

Επίσης καλείται η Τράπεζα της Ελλάδας «Όπως στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων Σας ελέγξετε το σύνολο των λογαριασμών που χρησιμοποιηθήκαν για το συγκεκριμένο ποσό και μας ενημερώσετε προς τούτο».

Η διαδρομή των 3 εκατ. ευρώ 

Η διαδρομή των 3 εκατ. ευρώ που αποτελεί και την αιτία της διαμάχης μεταξύ CCC και του Χρήστου Καλογρίτσα αποτελεί σημαντική παράμετρο της υπόθεσης.

Ο κατασκευαστής και αποκαλούμενος «κόκκινος εργολάβος» έχει υποστηρίξει (αναμένεται και η κατάθεσή του στην προανακριτική που προσδιορίστηκε για την προσεχή εβδομάδα) έχει υποστηρίξει πως το ποσό αυτό αποτέλεσε ένα είδος προκαταβολής προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την έκδοση της εγγυητικής επιστολής που δόθηκε προκειμένου να συμμετάσχει στις τηλεοπτικές άδειες.

Μάλιστα έχει σημειώσει ότι για να καταστεί εφικτή η κατάθεση των χρημάτων πραγματοποιήθηκε μια εικονική σύμβαση σύμφωνα με την οποία αναλάμβανε να εκτελέσει έργο στη Μέση Ανατολή για λογαριασμό της CCC.

Hκατασκευαστική αρνείται την εικονικότητα και υποστηρίζει πως το ποσό δόθηκε ως προκαταβολή για εργολαβία σε έργο που είχε αναλάβει, αν και ο Χρ. Καλογρίτσας έχει δηλώσει πως δεν θα μπορούσε ποτέ να το εκτελέσει σε κάθε περίπτωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρήματα έφτασαν στην Τράπεζα Αττικής μέσω Λονδίνου έχοντας όμως πριν πραγματοποιήσει άλλες διαδρομές. Η διαδρομή του χρήματος πάντως θα δώσει μια πρώτη εικόνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr