Καθώς ο «πόλεμος» για τα F-35 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εμφανίζεται διχασμένο ως προς το αν το πρόγραμμα για τα μαχητικά 5ης γενιάς θα πρέπει να συνεχίσει ως έχει ή να περικοπεί, καθώς πλέον έχει φθάσει δυσθεώρατα ύψη, ένα από τα βασικά προβλήματα που η αμερικανική πολεμική αεροπορία καλείται να λύσει αφορά στο μέλλον της. Κυριολεκτικά.

Ζήτημα επιχειρησιακών δυνατοτήτων

Το πιθανότερο είναι ότι το πρόγραμμα των F-35 θα συνεχίσει ως έχει, παρά το τεράστιο κόστος του. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, o αριθμός των αεροσκαφών που θα έχει η αεροπορία στη διάθεσή της θα είναι μικρότερος από τον αριθμό που διαθέτει σήμερα, γεγονός που θα περιορίσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητές της. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν 80 εκατ. δολάρια το αεροσκάφος για τη νέα έκδοση του «Αετού», του F-15EX, προκειμένου να αντικαταστήσουν τα παλιότερα F-15C, παρότι συνεχίζουν να αγοράζουν νέα F-35.

Πρόβλημα το κόστος

Το πραγματικό πρόβλημα με τα μαχητικά 5ης γενιάς έχει ένα όνομα: κόστος. Μπορεί να είναι υπερεξελιγμένα, σχεδόν αόρατα από τα εχθρικά ραντάρ, ιπτάμενοι συντονιστές μάχης χάρη στις τεράστιες δυνατότητές τους συγκέντρωσης, επεξεργασίας και μετάδοσης δεδομένων επιχειρησιακού χαρακτήρα από παντού και για τα πάντα, αλλά η κατασκευή τους, η συντήρησή τους και το ωριαίο κόστος πτήσης τους κάνουν τη χρήση τους σε πιο «απλού» χαρακτήρα επιχειρήσεις σχεδόν απαγορευτική ή τέλος πάντων εξαιρετικά κοστοβόρα.

Η Ferrari και οι ανάγκες

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πρόσφατα ο Α/ΓΕΑ των ΗΠΑ, Πτέραρχος Τσαρλς Μπράουν Τζ., χαρακτήρισε το F-35 ως τη… Ferrari της αεροπορίας, λέγοντας ότι δεν πας κάθε μέρα στη δουλειά σου με αυτή και ζήτησε ένα αεροσκάφος γενιάς «5 μείον», το οποίο θα έλθει για να καλύψει τις βασικές επιχειρησιακές ανάγκες του σώματος και θα αντικαταστήσει τα αεροσκάφη 4ης γενιάς -ή γενιάς 4++- όπως το F-15 και το F-16, τα οποία, αν και εξαιρετικά ικανά αεροσκάφη per se, έρχονται από το παρελθόν και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις των μελλοντικών συγκρούσεων με αντιπάλους όπως το κινεζικό J-20 ή το ρωσικό Su-57.

Και το μαχητικό 6ης γενιάς;

Στην πραγματικότητα ακόμα και τη στιγμή που η αεροπορία των ΗΠΑ έχει έτοιμο το πρωτότυπο μαχητικό 6ης γενιάς, το NGAD, η εκτίμηση είναι ότι το αεροσκάφος αυτό θα έχει παρόμοια προβλήματα με το F-35 ή παλιότερα το F-22, η παραγωγή του οποίου διακόπηκε λόγω υψηλού κόστους πριν κατασκευαστεί καν το ένα τέταρτο από τα μαχητικά που αρχικά προέβλεπε ο σχεδιασμός. Το μαχητικό 6ης γενιάς, όσο κι αν το πάθημα με τα F-35 γίνει μάθημα, και πάλι θα είναι ένα ακριβό και σύνθετο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση project.

Το μέλλον στο «5 μείον»

Στο πλαίσιο αυτό, Αμερικανός αναλυτής εκτιμά ότι το μέλλον για την αεροπορία των ΗΠΑ βρίσκεται σε ένα αεροσκάφος που θα είναι πιο εξελιγμένο και πιο «αόρατο» από τα F-15 και F-16, ένα μαχητικό γενιάς «5 μείον», όπως το περιέργαψε ο Μπράουν, χωρίς όμως την τεχνολογία αιχμής που χρησιμοποιεί το F-35 και που το κάνει τόσο ικανό, αλλά και τόσο ακριβό. Ένα «εργαλείο», το οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα παλιότερα μαχητικά και να συμπληρώσει τα υπερεξελιγμένα F-35 και F-22, χωρίς να «ματώνει» τόσο πολύ τον προϋπολογισμό, ώστε να προκαλεί πολιτικες αντιδράσεις.

Αυτόνομο και συμπληρωματικό

Το αεροσκάφος αυτό θα μπορεί να εκτελεί με επάρκεια τις αποστολές σε περιοχές όπως η Συρία ή το Αφγανιστάν και να λειτουργεί συμπληρωματικά στα μαχητικά 5ης γενιάς, αν -ω μη γένοιτο- υπάρξει σύγκρουση με κάποια από τις άλλες υπερδυνάμεις. Μάλιστα, ήδη μια ιδέα για αυτό το αεροσκάφος έχει «πέσει στο τραπέζι» και ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του project είναι η διά ροπάλου απαγόρευση χρήσης μη δοκιμασμένης τεχνολογίας, κάτι που θα το καθιστά πιο φθηνό στην κατασκευή και τη συντήρηση.

Το παράδειγμα του F-16

Φυσικά, όλα αυτά είναι ιδέες που πέφτουν σε μια φάση που το F-35 δέχεται πυρά. Ωστόσο, κάπως έτσι γεννήθηκε και το F-16, καθώς το λίγο παλιότερο F-15 είχε αποδειχθεί πολύ ακριβό για την εποχή του και η αεροπορία σκέφθηκε να σχεδιάσει και να παράξει ένα πιο φθηνό και ελαφρύ μαχητικό που θα συμπληρώνει τον «Αετό» και ταυτόχρονα θα δίνει στην αεροπορία τον απαραίτητο αριθμό αεροσκαφών. Για την ιστορία, το F-16 παραμένει ως σήμερα ένα από τα πιο επιτυχημένα μαχητικά, με πάνω από 4.500 κατασκευασμένα αεροσκάφη…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr