Τουλάχιστον επτά άτομα σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ είχαν προσβληθεί από κορονοϊό, εβδομάδες πριν αυτές οι ίδιες πολιτείες αναφέρουν επίσημα τα πρώτα κρούσματα, σύμφωνα με νέα κυβερνητική μελέτη στις ΗΠΑ.

Οι συμμετέχοντες στην μελέτη που έφεραν αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 πιθανότατα εκτέθηκαν στον ιό τουλάχιστον μερικές εβδομάδες πριν από τη λήψη του δείγματος τους, καθώς τα αντισώματα δεν εμφανίζονται παρά μόνο περίπου δύο εβδομάδες μετά τη μόλυνση ενός ατόμου, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ο κορονοϊός κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ από τον Δεκέμβριο του 2019

Τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε ευρήματα από μια μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που έδειξαν ότι ο κορονοϊός ενδέχεται να κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Δεκέμβριο, πολύ πριν από τη διάγνωση της πρώτης περίπτωσης COVID-19 στις 19 Ιανουαρίου 2020.

Τα θετικά δείγματα προήλθαν από το Ιλλινόι, τη Μασαχουσέτη, τον Μισισιπή, την Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν και ήταν μέρος μιας μελέτης περισσότερων από 24.000 δειγμάτων αίματος που ελήφθησαν για το ερευνητικό πρόγραμμα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας μεταξύ 2 Ιανουαρίου και 18 Μαρτίου 2020.

Δείγματα από συμμετέχοντες στο Ιλλινόι συλλέχθηκαν στις 7 Ιανουαρίου και στη Μασαχουσέτη στις 8 Ιανουαρίου, υποδηλώνοντας ότι ο ιός υπήρχε σε αυτές τις πολιτείες ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου.

“Αυτή η μελέτη μας επιτρέπει να αποκαλύψουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αρχή της επιδημίας στις ΗΠΑ”, δήλωσε ο Τζος Ντένι, ένας από τους ερευνητές και συγγραφείς της μελέτης.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases.

Πηγή: economico.gr