Στην πάγια και – μέχρι στιγμής – επιτυχημένη στρατηγική του «ανατολίτικου παζαριού» με συμμάχους και εταίρους, προκειμένου να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ίδια φαίνεται ότι επιστρέφει η Άγκυρα, ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ και με δεδομένες τις πιέσεις για «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία.

Νέοι τουρκικοί μαξιμαλισμοί

Έτσι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Monitor, η Τουρκία εμφανίζεται να εγείρει νέες απαιτήσεις για να εγκρίνει τα νέα αμυντικά σχέδια της Συμμαχίας, καθώς, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Άγκυρα ζητά από το NATO να χαρακτηριστούν τα Στενά των Δαρδανελίων (Ελλήσποντος) ως «Τουρκικά Στενά», πράγμα που μπορεί να δώσει στην Τουρκία ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο σχετικά με το ποιος «μπαίνει» και ποιος «βγαίνει» από τη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο μέσω της Θάλασσας του Μαρμαρά.

Όπως αναφέρουν ανώνυμες πηγές στο Al Monitor, η Τουρκία βάζει «φρένο» στο κείμενο του αναθεωρημένου αμυντικού σχεδίου της Συμμαχίας. Ανάμεσα στις αντιρρήσεις που θέτει, θέλει το κείμενο να αναφέρεται σε κρίσιμες θαλάσσιες οδούς που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο ως «Τουρκικά Στενά» και όχι ως «Στενά». Η Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η οποία ρυθμίζει τη θαλάσσια κυκλοφορία μέσω των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, τα αναφέρει απλώς ως «Στενά».

Αντιδράσεις

Αν αυτές οι θαλλάσιες οδοί γίνουν τουρκικές, τότε «μπορεί να υπονομευτούν τα δυτικά συμφέροντα», αναφέρουν οι πηγές. Η Ελλάδα αντιστέκεται σθεναρά στις αξιώσεις της Τουρκίας και η Βρετανία προσπαθεί να μεσολαβήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πηγές. Ήδη είναι γνωστό ότι η Τουρκίας έχει μπλοκάρει την αναθεώρηση των αμυντικών σχεδίων του NATO, καθώς διαφωνεί με τη διατύπωση των γεωγραφικών τοποθεσιών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Τα αμυντικά σχέδια περιλαμβάνουν χιλιάδες σελίδες μυστικών στρατιωτικών σχεδίων που θα περιγράφουν λεπτομερώς πώς θα απαντούσε η συμμαχία σε μια ρωσική επίθεση. Όπως αναφέρουν διπλωμάτες της Συμμαχίας, «υπάρχει μία ακόμη ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο».

Πυκνή ατζέντα

Η ατζέντα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ερχόμενη σύνοδο είναι πολύ πυκνή, καθώς αναμένεται να έχει συνομιλίες για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, για την έγκριση του αναθεωρημένου αμυντικού σχεδίου, αλλά και την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο, η ουσία παραμένει η ίδια: η Άγκυρα σε κάθε περίπτωση που της δίνεται η ευκαιρία, απλώνει ένα τέράστιο δίχτυ μαξιμαλιστικών απαιτήσεων προς τους συμμάχους της, επιδιώκοντας να κερδίσει τα μέγιστα, αλλά και κάνοντας τις μικρότερες δυνατές υποχωρήσεις, με στόχο πάντα την εξυπηρέτηση των στενών συμφερόντων της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr