Χάνεται ο “χρυσός” τζίρος των Χριστουγέννων, καθώς η αγορά δεν θα ανοίξει τουλάχιστον έως τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, η νυχτερινή διασκέδαση και τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά έως ότου ξεκινήσει ο εμβολιασμός, όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ύφεσης του γ΄ τριμήνου προκειμένου να έχει καλύτερη εικόνα τόσο για το ποια ήταν η κατάσταση της οικονομίας λίγο πριν ξεκινήσει το δεύτερο lockdown.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα βοηθήσουν ώστε να υπάρξει μια καλύτερη εικόνα για το ύψος της ύφεσης φέτος, η οποία σύμφωνα με τον προϋπολογισμό εκτιμάται στο 10,5%. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το α΄6μηνο η ύφεση διαμορφώθηκε στο 7,9%.

Στο μεταξύ, βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι όλη αυτή την περίοδο της υγειονομικής κρίσης να παρέχεται ρευστότητα. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή έχει αποδειχθεί ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας. Ωστόσο νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο Δεκέμβριο με αρκετές φορολογικές υποχρεώσεις, οι οποίες δεν αναστέλλονται, όπως

  • ο φόρος εισοδήματος (400 εκατ. ευρώ)
  • ΕΝΦΙΑ (425 εκατ. ευρώ)
  • ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων (400 εκατ. ευρώ)

Και όλα αυτά, σε συνδυασμό με την καταβολή δόσεων από ρυθμίσεις οφειλών.

Πηγή: economico.gr