Εφιαλτικές προβλέψεις από τον Nuriel Roubini

Τα χρηματιστήρια θα μπορούσαν να σημειώσουν πτώση έως και 10% το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εάν η παγκόσμια οικονομία εκπλήξει αρνητικά, προειδοποίησε οικονομολόγος Nουριέλ Ρουμπινί.

Εάν η πρόβλεψη του Dr Doom επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για μια απότομη ανατροπή για τις αγορές, οι οποίες εκτινάχθηκαν στα ύψη το πρώτο εξάμηνο του έτους εν μέσω ελπίδων ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν σύντομα αλλά αισιοδοξίας γύρω από τις αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας. Οι τεχνολογικές μετοχές έχουν βρεθεί στο τιμόνι αυτής της ανόδου, κυρίως λόγω του ενθουσιασμού στις ΗΠΑ για τις εξελίξεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

«Μια διόρθωση της τάξης του 10% δεν είναι εντελώς απίθανη εάν η παγκόσμια οικονομία αρχίσει να αποδυναμώνεται» και ο υψηλός πληθωρισμός επιμένει στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο Roubini μιλώντας στο Bloomberg, στο περιθώριο του φόρουμ Ambrosetti στην Ιταλία.

Με τον MSCI All-Country World Index να ενισχύεται κατά 13% φέτος, ο οικονομολόγος σημειώνει ότι «εάν η παγκόσμια οικονομία πρόκειται να αποδυναμωθεί, εάν εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική πιθανότητα για μια ανώμαλη προσγείωση, πιθανότατα το ράλι των αγορών να είναι σήμερα υπερβολικό και ίσως αυτό να οδηγήσει σε διόρθωση το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Ο οικονομολόγος που έγινε διάσημος γιατί προέβλεψε την κρίση του 2008, είχε πει τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι αναμένει μια «μακρά και άσχημη» ύφεση στις ΗΠΑ και στην παγκόσμια οικονομία, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει για όλο το 2023, με αποτέλεσμα ο S&P 500 να υποχωρήσει έως και 40%. Όμως, ο δείκτης σημείωσε ράλι έως και 28%, αφότου έπιασε «πάτο» τον Οκτώβριο.

Τώρα, ο Roubini έχει μια λιγότερο απαισιόδοξη άποψη για την παγκόσμια οικονομία. «Σε σύγκριση με πριν από έξι μήνες, όπου υπήρχε σοβαρός κίνδυνος μιας πραγματικής απότομης προσγείωσης για την παγκόσμια οικονομία, αυτοί οι κίνδυνοι είναι μειωμένοι αυτή τη στιγμή. Αυτά είναι τα καλά νέα», είπε. «Αλλά νομίζω ότι υπάρχει ακόμα μια ανοιχτή συζήτηση για το αν η παγκόσμια οικονομία θα επιτύχει μια ήπια προσγείωση ή μια ανώμαλη προσγείωση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr