Οι “27” της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που περιλαμβάνει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου όταν αυτό πωλείται σε τρίτες χώρες, σύμφωνα με πηγές με γνώση του ζητήματος τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

  • Η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα για την ελάφρυνση των επιπτώσεων σε χώρες με μεγάλο ναυτιλιακό κλάδο, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν καθώς οι συζητήσεις δεν έχουν γίνει ακόμη δημόσιες.

Μέσω των κυρώσεων θα επιβληθεί απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου από εταιρείες της ΕΕ και παροχής υπηρεσιών σχετικών με τη μεταφορά του, εκτός από ποσότητες που θα πωλούνται σε τιμή ίδια ή χαμηλότερη με ένα επίπεδο που θα τεθεί από την G7 και άλλες χώρες, σύμφωνα με το προσχέδιο που ήρθε σε γνώση του Bloomberg.

Κυρώσεις σε πρόσωπα, εταιρείες και εμπάργκο σε “ζωτικά” υλικά

Οι ευρύτερες κυρώσεις θα αφορούν μια σειρά προσώπων και οντοτήτων, μεταξύ αυτών υψηλόβαθμους αξιωματούχους υπουργείων της Ρωσιας που ενεπλάκησαν στα πρόσφατα “δημοψηφίσματα” – παρωδία σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας. Θα περιορίζουν επίσης την πρόσβαση της Ρωσίας σε εξοπλισμό αερομεταφορών, ηλεκτρονικά ανταλλακτικά και ειδικές χημικές ουσίες, προκειμένου οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να αποστερηθούν σημαντικών τεχνολογιών.

Οι ΗΠΑ πίεζαν επί μήνες να μην περιοριστούν πρόωρα οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, φοβούμενες ότι το πλήγμα στην αγορά αργού θα ήταν εξαιρετικά ισχυρό.

Ορισμένες χώρες δεν είναι ικανοποιημένες από την ελάφρυνση ορισμένων μέτρων στο τελικό προσχέδιο, μεταξύ άλλων την αφαίρεση μιας ρωσικής εταιρείας εξόρυξης διαμαντιών από τη λίστα των κυρώσεων.

Προκειμένου να επιβληθεί το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, το μπλοκ των 27 θα πρέπει να αλλάξει την τρέχουσα νομοθεσία του. Τον Ιούνιο, οι χώρες-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε πλήρες εμπάργκο υπηρεσιών ασφάλισης και χρηματοδότησης για το πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης, ενώ η ίδια η μεταφορά ως υπηρεσία εξαιρέθηκε. Οι περισσότεροι από αυτούς τους περιορισμούς θα ξεκινήσουν να ισχύουν στις 5 Δεκεμβρίου, μαζί με την πλήρη απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού αργού στην ΕΕ.

Πηγή: economico.gr