Δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό της η Άγκυρα η οποία αισθάνεται πιεσμένη και απομονωμένη το τελευταίο διάστημα, την ώρα που ΗΠΑ και Ε.Ε. με κάθε τρόπο δείχνουν την αναβαθμισμένη στρατηγική θέση της Ελλάδας.

«Ελληνοαμερικανική άσκηση»

Ενδεικτικό της απώλειας ψυχραιμίας της Τουρκίας είναι το γεγονός ότι φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ περιγράφουν ως «ελληνοαμερικανική» άσκηση κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, την προγραμματισμένη μετακίνηση ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ προς την Ανατολική Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε χθες γνωστό από τη Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης με έδρα το Βισμπάντεν, από τις 24 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 5 Μαρτίου, περίπου 30 ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ θα πετάξουν από την Αλεξανδρούπολη προς τη Ρουμανία.

Στο δρόμο για την ανατολική Ευρώπη

Πρόκειται για ελικόπτερα τύπου Black Hawk της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ από το Φορτ Ράιλι του Τέξας, που έχουν φθάσει στην Ευρώπη για μια αποστολή εννέα μηνών, στο πλαίσιο της υποστήριξης της επιχείρησης «Atlantic Resolve», η οποία άρχισε το 2014 μετά τη ρωσική παρέμβαση στην Ουκρανία.

Από τη Διοίκηση Ευρώπης τονίζεται, μάλιστα, ότι οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης και γειτονικών κοινοτήτων μπορεί να γίνουν μάρτυρες μεγάλων σχηματισμών ελικοπτέρων, κάθε μέρα, ανάμεσα στις 8 το πρωί και τις 6 το απόγευμα.

Νεύρα για το Charles de Gaulle

Παράλληλα, η Τουρκία αντιδρά νευρικά και προκλητικά και για το γεγονός ότι τις επόμενες ημέρες από τα νότια της Κρήτης θα περάσει και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle με την ομάδα κρούσης που θα το συνοδεύει. Ανάμεσα στα πλοία θα βρίσκεται και η φρεγάτα «Κανάρης» που πλέει ήδη προς την Ιταλία, όπου και θα συνενωθεί με την ομάδα κρούσης του γαλλικού αεροπλανοφόρου.

Ο «Κανάρης» θα συνοδεύσει το αεροπλανοφόρο μέχρι και τα βόρεια της Αιγύπτου, προτού το Charles de Gaulle περάσει τη διώρυγα του Σουέζ με προορισμό τον Ινδικό Ωκεανό και τον Περσικό Κόλπο. Τα επόμενα 24ωρα η ομάδα κρούσης του Charles de Gaulle θα πραγματοποιήσει κάποια σενάρια και με πλοία που συμμετέχουν στη νατοϊκή άσκηση «Dynamic Manta», όπου η Ελλάδα συμμετέχει με μια φρεγάτα και ένα υποβρύχιο, αλλά και με μονάδες που είναι ενταγμένες στη νατοϊκή δραστηριότητα SNMG-2.

Ανυπόστατοι ισχυρισμοί για το «Τσεσμέ»

Η νευρικότητα της Τουρκίας εκδηλώθηκε πιο έντονα χθες, όταν το «Τσεσμέ», το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο «παρενοχλήθηκε», σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, από ελληνικά F-16. H Αθηνά διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι τα ελληνικά μαχητικά πετούσαν εντός της δεσμευμένης από την Πολεμική Αεροπορία περιοχής, σε ύψος 19.000 ποδών, και όχι κοντά στην περιοχή που έπλεε το «Τσεσμέ».

Πηγή: economico.gr