Έσφιξε λίγο ακόμα η θηλειά των ΗΠΑ στην Τουρκία, για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, αγορά για την οποία η Ουάσινγκτον απέβαλε την Άγκυρα από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 και της επέβαλε κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA.

Σαφές μήνυμα

Σε νέο σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση Ερντογάν, το Πεντάγωνο κάλεσε την Τουρκία να μην προχωρήσει στην παραλαβή των ρωσικών πυραύλων S-400 και να εγκαταλείψει τη συστοιχία συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας που έχει ήδη αποκτήσει, καθώς η Άγκυρα συμμετέχει σε συνομιλίες με τη Μόσχα για την παραλαβή ενός δεύτερου συστήματος.

Η Τουρκία και η Ρωσία διαπραγματεύονται πάνω στην μεταφορά τεχνολογίας και στην τοπική παραγωγή πριν από μια πιθανή αγορά ενός δεύτερου συστήματος. Η Τουρκία απέκτησε το πρώτο συστημα αντιπυραυλικής άμυνας από τη Ρωσία το 2019 μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών για τους Patriot των ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να μοιραστεί την τεχνολογία της.

Μην διατηρήσετε τους S-400

«Και πάλι, καλούμε την Τουρκία να μην προχωρήσει με την παραλαβή των S-400», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι. «Πιστεύουμε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μαζί με την αγορά των F-35 και η Τουρκία παραμένει σε αναστολή για αυτό το πρόγραμμα. Και πάλι, τους παροτρύνουμε να μην το διατηρήσουν», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι το ΝΑΤΟ έχει χαρακτηρίσει τους S-400 ως μη συμβατούς με τα οπλικά συστήματα της συμμαχίας, ενώ έχει εκφράσει την ανησυχία ότι το ρωσικό πυραυλικό σύστημα μπορεί να «μάθει» να αναγνωρίζει το στίγμα των stealth μαχητικών όπως το F-22 και το F-35. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αποβάλλει την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς.

Πηγή: economico.gr