Την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να βρει τρόπο να συμφωνήσει σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο Ρώσος πρόεδρος συνεχίσει τα «παιχνίδια» του και επιχειρεί να βάλει στο πλάνο την Τουρκία, ως μείζονα ενεργειακό παίκτη.

Νέα «παιχνίδια» Πούτιν

Συγκεκριμένα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει στη Μαύρη Θάλασσα τις προμήθειες που προορίζονταν για τον αγωγό Nord Stream προκειμένου να δημιουργήσει στην Τουρκία έναν μεγάλο ενεργειακό κόμβο αερίου για την Ευρώπη, ή ακόμη να χρησιμοποιήσει το μοναδικό άθικτο τμήμα του Nord Stream 2 για να εφοδιάσει την ΕΕ, επιχειρώντας να δελεάσει τον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να ενισχύσει την εικόνα της Τουρκίας, αλλά και τον γεωστρατηγικό ρόλο της.

Την ώρα που συνεχίζονται οι έρευνες για τις εκρήξεις τον περασμένο μήνα που προκάλεσαν ρήγματα στους ρωσικής κατασκευής αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας, ο Πούτιν συνέχισε να εργαλειοποιεί την ενέργεια για να πιέσει την Ευρώπη, λέγοντας ότι είναι δυνατό να επιδιορθωθούν οι αγωγοί, αλλά πως η Ρωσία και η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσουν τη μοίρα τους.

Οι αγωγοί και η Τουρκία

«Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τους χαμένους όγκους κατά μήκος των Nord Stream από τον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και με τον τρόπο αυτό να κάνουμε τις κύριες οδούς για την προμήθεια του καυσίμου μας, του φυσικού αερίου μας στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία», είπε ο Πούτιν.

«Αυτό, βέβαια, αν οι εταίροι μας ενδιαφέρονται. Και αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να εφαρμοστεί, βέβαια», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το ρωσικό αέριο μπορεί ακόμη να διοχετευθεί στην Ευρώπη μέσω του μοναδικού άθικτου τμήματος του αγωγού Nord Stream 2, όμως η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της ΕΕ, αν θέλει να συμβεί κάτι τέτοιο. Μόνο μία γραμμή του Nord Stream 2, που έχει ετήσια δυναμικότητα 27,5 δισεκ. κυβικών μέτρων, παραμένει λειτουργική. Η Ρωσία, είπε ο Πούτιν, θα μπορούσε να ανοίξει τις στρόφιγγες αερίου σε αυτή τη γραμμή, αν η Ευρώπη το θελήσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr