Τον έντονο εκνευρισμό της για την κερδοσκοπία που γίνεται με το φυσικό αέριο, μετά το τέλος των εισαγωγών από τη Ρωσόα, δεν έκρυψε η Γερμανική κυβέρνηση, την ώρα που δίνει μάχη στο εσωτερικό της χώρας για πλαφόν στο αέριο.

Καταγγελία για έλλειψη αλληλεγγύης

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σε συνέντευξή του στη Neue Osnabrücker Zeitung, τα έβαλε ανοιχτά με «ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και φιλικών», οι οποίες «επιτυγχάνουν αστρονομικές τιμές» στις τιμές του αερίου. Αυτό, τόνισε, προκαλεί προβλήματα για τα οποία πρέπει να υπάρξει συζήτηση και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συζητήσει με αυτές τις χώρες για λογαριασμό όλης της ΕΕ.

«Κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανωμένων και φιλικών, μερικές φορές επιτυγχάνουν αστρονομικές τιμές (σ.σ. για το φυσικό τους αέριο). Φυσικά, αυτό προκαλεί προβλήματα για τα οποία πρέπει να συζητήσουμε», δήλωσε ο Χάμπεκ, ο οποίος, παράλληλα, κάλεσε τις ΗΠΑ να δείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ευρώπη και τις χώρες της οι οποίες έχουν βυθιστεί στην ενεργειακή κρίση και έχουν προβλήματα ανεφοδιασμού σε ενέργεια.

«Οι ΗΠΑ στράφηκαν σε εμάς όταν εκτοξεύθηκαν οι τιμές του πετρελαίου και ως αποτέλεσμα αξιοποιήθηκαν στην Ευρώπη τα εθνικά αποθέματα. Νομίζω ότι θα ήταν καλό να υπάρχει αλληλεγγύη και για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την ισχύ της στην αγορά και να οργανώσει την έξυπνη και συντονισμένη αγοραστική συμπεριφορά των κρατών – μελών της, έτσι ώστε μεμονωμένες χώρες να μην ξεπερνούν η μία την άλλη, ανεβάζοντας έτσι τις τιμές στην παγκόσμια αγορά. «Η δύναμη της ευρωπαϊκής αγοράς είναι τεράστια. Πρέπει μόνο να χρησιμοποιηθεί», τόνισε ο γερμανός υπουργός.

Μπάχαλο για το πλαφόν στην ενέργεια

Εν τω μεταξύ, με διαφωνία μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας και της αγοράς ενέργειας ξεκίνησαν οι προσπάθειες εξειδίκευσης των μέτρων για την επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο. Οι εταιρίες του κλάδου απορρίπτουν την πρόταση της κυβέρνησης ως ανεφάρμοστη. Σύμφωνα με την BILD, χθες συνεδρίασε για πρώτη φορά εμπιστευτικά η επιτροπή εμπειρογνωμόνων «Αέριο και Θέρμανση», με στόχο να αναπτύξουν την πρακτική εφαρμογή του «φρένου» των τιμών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το υπουργείο του κ. Χάμπεκ θέλει μια τιμή αερίου η οποία να βασίζεται στην κατανάλωση κάθε νοικοκυριού κατά το προηγούμενο έτος, ενώ ως πιθανή παραλλαγή προτείνεται να επιδοτηθεί το 70% της κατανάλωσης του 2021 και η τιμή ανά κιλοβατώρα να περιοριστεί στα 12 λεπτά. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η τιμή της κιλοβατώρας ήταν 7 λεπτά.

Η πρόταση ωστόσο του υπουργείου συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση των προμηθευτών του φυσικού αερίου, ενώ η Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Διαχείρισης Ενέργειας και Υδάτων Μαρί – Λουίζε Βολφ δήλωσε ότι «το μοντέλο του υπουργείου δεν είναι εφαρμόσιμο, χρειάζονται λύσεις γρήγορες και μη γραφειοκρατικές», καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές ζουν σε διαμερίσματα με κεντρικό σύστημα θέρμανσης και θα ήταν εξαιρετικά περίπλοκο να προσαρμοστεί κάθε λογαριασμός στο πλαφόν. Από την άλλη πλευρά, σημείωσε, μια σταθερή έκπτωση στην τιμή της κιλοβατώρας θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα. Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο, με στόχο το Σαββατοκύριακο να παρουσιάσει στην κυβέρνηση ολοκληρωμένη πρόταση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr