Λονδίνο επενδυτές

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η συνάντηση που έγινε την προηγούμενη Κυριακή το βράδυ στο Hakkasan Mayfair στην Berkeley Square του Λονδίνου, όπου συγκεντρώθηκαν συνολικά 100 άτομα, επικεφαλής ελληνικών εισηγμένων και ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων.

Παρά το γεγονός πως το κάλεσμα του ελληνικού χρηματιστηρίου συνέπεσε με την ώρα διεξαγωγής του ματς Ισπανίας – Γερμανίας, η προσέλευση ήταν αυξημένη. Ετσι ξεκίνησε η γνωριμία των μεγάλων ελληνικών ομίλων με νέους επενδυτές, αλλά και το reunion με γνώριμους από το παρελθόν επενδυτικούς οίκους.

Η παγκόσμια ύφεση 

Τα πηγαδάκια πολλά και οι συζητήσεις στρέφονταν γύρω από τον κίνδυνο διολίσθησης της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση, τα αυξανόμενα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, αλλά και τα σενάρια για τις ελληνικές εκλογές και τα πακέτα μετοχών των ελληνικών τραπεζών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το κλίμα χαλαρό και παρά το αυστηρό dress code η διάθεση όλων ήταν καλή. Βοήθησε, βέβαια, σε αυτό και το χριστουγεννιάτικο κλίμα που επικρατεί ήδη στους δρόμους, στα γραφεία και στις βιτρίνες των καταστημάτων της βρετανικής πρωτεύουσας.

Το επόμενο πρωινό ξεκίνησε στο ειδικό για τέτοια events κτίριο στον αριθμό 25 της Cabot Square, στο Canary Wharf, Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο, που συνδιοργάνωσαν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με την Alpha Bank, τη Eurobank, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Τράπεζα Πειραιώς.

Η σπάνια παρουσία του πρωθυπουργού σε τέτοια εκδήλωση

Η αυλαία άνοιξε με τη συζήτηση του ‘Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μία από τις λιγοστές διαχρονικά φορές που πρωθυπουργός συμμετέχει σε τέτοια εκδήλωση, με τον επικεφαλής της Morgan Stanley International και οικοδεσπότη, Franck Petitgas.

Στην αίθουσα, παρίστανται διαχειριστές κεφαλαίων, σημαντικών ονομάτων, του διεθνούς επενδυτικού στερεώματος όπως BlackRock, Pimco, Amundi, το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της Νορβηγίας, αλλά και το Capital Group.

Το τελευταίο για όσους έχουν μνήμη είναι ο επενδυτικός οίκος του οποίου ο υπεύθυνος επικεφαλής για την Ευρώπη, Joerg Sponer, είχε στείλει τον Νοέμβριο του 2014 το διαβόητο πλέον e-mail σε συνεργάτες και πελάτες του καλώντας τους να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους στην Ελλάδα μετά τη συνάντησή του στο Λονδίνο με τα διακεκριμένα στελέχη του επελαύνοντος εκείνη την περίοδο προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Σταθάκη και Γιάννη Μηλιό.

96 διαφορετικοί διεθνείς θεσμικοί επενδυτές

Συνολικά 96 διαφορετικοί διεθνείς θεσμικοί επενδυτές με κεφάλαια υπό διαχείριση της τάξης των 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με όσα μοιράστηκαν οι Βρετανοί που διοργάνωσαν την εκδήλωση, συμμετείχαν στις συζητήσεις με τον πρωθυπουργό, τον διευθυντή του οικονομικού γραφείου του, Αλέξη Πατέλη, αλλά και τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, όπως βέβαια και τους επικεφαλής και κορυφαία στελέχη των υπολοίπων 20 και πλέον μεγάλων ελληνικών εισηγμένων.

Σύμφωνα με τη Morgan, στο συνέδριο συμμετείχαν 280 ξένοι και Ελληνες επενδυτές, οι οποίοι πραγματοποίησαν 527 διαφορετικά κατ’ ιδίαν ραντεβού με τις ελληνικές εισηγμένες.

Τι συζητήθηκε λοιπόν τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Cabot Square και τι το βράδυ της Δευτέρας στο δείπνο που παρέθεσε η Morgan στο ξεχωριστό The Arts Club του Mayfair; Φυσικά και το θέμα των εκλογών ήταν κυρίαρχο σχεδόν σε όλες τις συζητήσεις.

Ερωτήθηκε σχετικά και ο πρωθυπουργός ο όποιος δήλωσε μεταξύ άλλων αισιόδοξος «ότι θα συγκροτήσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση και μετά τις εκλογές αναμένω μια νέα έκρηξη επενδύσεων, διότι θα έχουμε τέσσερα χρόνια μπροστά μας».

Αισιοδοξία για αυτοδυναμία 

Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν θα πρέπει το ενδεχόμενο διπλών εκλογών να ανησυχήσει τους επενδυτές. «Διότι οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα, μετά τις πρώτες. Θα μεσολαβήσει διάστημα εβδομάδων –όχι μηνών–, ίσως τέσσερις, πέντε, έξι εβδομάδες προσωρινής κυβέρνησης ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις».

Πράγματι, μιλώντας με ανθρώπους που συμμετείχαν και στα κατ’ ιδίαν ραντεβού, αντιλαμβάνεται κανείς πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη νευρικότητα για την Ελλάδα σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις και ότι τούτη τη φορά οι επενδυτές απλώς θέλουν να μην υπάρχει παρατεταμένη περίοδος χωρίς κυβέρνηση.

Βλέπουν τις δημοσκοπήσεις και εκτιμούν πως σε κάθε περίπτωση κεντρικός κορμός της κυβέρνησης θα είναι η Νέα Δημοκρατία, αναφέρει στην «Κ» διαχειριστής ξένου οίκου που συμμετείχε σε πολλές από τις συζητήσεις. Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκαν άλλωστε και οι περισσότεροι από τους Ελληνες συμμετέχοντες, που ερωτήθηκαν επανειλημμένως επ’ αυτού.

Με πληροφορίες από την  Καθημερινή της Κυριακής

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr