Ερντογάν Ισραήλ

Μετά την «επιχείρηση γοητείας» προς την Ευρώπη, ήρθε η ώρα για την τελική «επίθεση φιλίας» προς το Ισραήλ: Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για τις κινήσεις του στην εποχή Μπάιντεν, έχει εξίσου συγκεκριμένους στόχους για να απεγκλωβιστεί από τα εσωτερικά του οικονομικά αδιέξοδα αλλά και από την πίεση της Ουάσιγκτον – και σ’ αυτόν τον σχεδιασμό το επόμενο βήμα του είναι η αποκατάσταση των σχέσεων και η συμμαχία με το Ισραήλ.

“Το Ισραήλ δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της Αγκυρας”

Στο Τελ Αβίβ το γνωρίζουν αυτό και αρκετοί είναι εκείνοι που ανησυχούν. «Το Ισραήλ δεν πρέπει να πέσει στις παγίδες της Αγκυρας» προειδοποιεί χαρακτηριστικά σε ανάλυσή του το think tank Besa Center. Και επισημαίνει πως η επίθεση φιλίας του Ερντογάν προς το Τελ Αβίβ είναι η απάντηση στην απομόνωση της Τουρκίας από την Δύση και την Μέση Ανατολή.

«Η Άγκυρα διεξάγει μυστικές συνομιλίες με το Ισραήλ για να αποκατασταθεί η σχέση, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης για έναν αγωγό μεταξύ των δύο χωρών που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη», υπενθυμίζει το Besa Center και τονίζει: «Θα ήταν σοβαρό λάθος να διασώσουμε την Τουρκία από την κατάσταση της και να πέσουμε στην παγίδα της».

Προσθέτει, δε, πως «παρ’ ότι δεν προέκυψαν πολλά από τις μυστικές συνομιλίες» το άνοιγμα των διαύλων έχει εντείνει την ανησυχία, και «τις υποψίες στις πρωτεύουσες των νέων συμμάχων του Ισραήλ – στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Η τουρκική “σφήνα” στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

«Η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, στοχεύει στη διάλυση του αγωγού φυσικού αερίου του Ισραήλ μέσω της Κύπρου στην Ευρώπη – ενός αγωγού που είναι κρίσιμος για τα μελλοντικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της χώρας» προειδοποιεί χαρακτηριστικά το Besa Center, για να καταλήξει:

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιος είναι αληθινός στόχος της Τουρκίας: Η απομόνωση του Ισραήλ στην περιοχή. Όπου συναντά κανείς αντι-Ισραηλινές εκστρατείες, τότε πίσω από αυτές βρίσκονται χρήματα του Κατάρ κα, πιθανώς, και η τουρκική κυβέρνησηΗ Τουρκία δεν είναι φίλος του Ισραήλ. Είναι ένας όλο και πιο επικίνδυνος περιφερειακός αντίπαλος που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποσταθεροποιεί χώρες, διαπράττει εγκλήματα πολέμου και υποστηρίζει τη διεθνή τρομοκρατία”.

Times of Israel: Η Αγκυρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο

Ανάλογο κλίμα μεταδίδει και η εφημερίδα Times of Israel σημειώνοντας ότι η στροφή Ερντογάν προς το Ισραήλ εκπορεύεται από τις παγκόσμιες και περιφερειακές ανακατατάξεις «που έχουν φέρει την Άγκυρα να βρίσκεται με τη πλάτη στον τοίχο: απομονωμένη από την Ευρώπη και από πολλά αραβικά κράτη, με έναν δυνητικά εχθρικό Λευκό Οίκο και μια οικονομία με πολλά προβλήματα».

«Ως εκ τούτου, η αποκατάσταση των δεσμών με το Ισραήλ αποτελεί βασικό μέρος της νέας κατεύθυνσης εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Ωστόσο, η θέση του Ισραήλ στην περιοχή έχει επίσης αλλάξει, αυξάνοντας το τίμημα της φιλίας», τονίζεται στο άρθρο.

Οι τρεις όροι του Ισραήλ για “ανακωχή” με την Τουρκία

Σ’ αυτό το «τίμημα φιλίας», οι Times of Israel εντάσσουν τρεις όρους, που όπως γράφουν θα θέσει οπωσδήποτε το Ισραήλ για να υπάρξει αποκατάσταση των δεσμών με την Τουρκία:

  • Ο πρώτος είναι μια παλιά απαίτηση: Να σταματήσει να επιτρέπει η Άγκυρα στη Χαμάς να προγραμματίζει στρατιωτικές δραστηριότητες από το έδαφος της.
  • Ο δεύτερος είναι «να γίνει η Τουρκία πιο διαφανής σχετικά με τις δραστηριότητές της στην ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου με τη συνεργασία των ομάδων Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην πόλη χρηματοδοτεί πολιτιστικές και πολιτικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιορδανία και άλλες αραβικές χώρες ζήτησαν από το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να περιορίσει την αυξανόμενη τουρκική επιρροή στην Ιερουσαλήμ.
  • Τρίτον, το Ισραήλ πιθανότατα θα απαιτήσει από τον Ερντογάν και τους Τούρκους αξιωματούχους να σταματήσουν τη σκληρή τους αντι-ισραηλινή ρητορική, ιδίως σε ότι αφορά τη Γάζα.

Πηγή: economico.gr