Μετά από 43 συναπτά έτη υπηρεσίας στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ -και σε πολλές άλλες αεροπορίες του κόσμου- το περίφημο F-16 Fighting Falcon αναζητα τον αντικαταστάτη του.

Το F-16 είναι ακόμα και σήμερα ένα από τα πιο επιτυχημένα μαχητικά που έχουν παραχθεί πότέ, παραμένει ενεργό στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, έχει εξαχθεί σε άλλα 25 κράτη και ως το 2015 ήταν το αεροσκάφος με σταθερά φτερά που έχει κατασκευαστεί στους μεγαλύτερους αριθμούς στην ιστορία.

Αποδεδειγμένη αξία

Το F-16 σχεδιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 από την λεγόμενη «μαφία των μαχητικών» του Πενταγώνου ως ένα ελαφρύ, ισχυρό, ευέλικτο, ταχύ και σχετικά φθηνό στην κατασκευή και συντήρηση μαχητικό που θα μπορούσε να επιτελέσει πολλούς ρόλους, από εναέρια κυριαρχία ως βομβαρδισμούς.

Από το 1978 που «ανέλαβε υπηρεσία» ως σήμερα το F-16 έχει αποδείξει την αξία του στο πραγματικό πεδίο της μάχης, έχοντας συμμετάσχει σε επιχειρήσεις από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ως τα Βαλκάνια και τη Λιβύη, ωστόσο μετά από 43 χρόνια είναι φυσικό ότι πλέον έχει αρχίσει να… δείχνει την ηλικία του.

Αναζήτηση αντικαταστάτη

Έτσι, και με δεδομένό ότι η αντικατάστασή του από το F-35 γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, πέραν των αναβαθμίσεων που το F-16 έχει δεχθεί ως τώρα, η Αεροπορία των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να βρει έναν αντικαταστάτη που θα βρίσκεται στην κατηγορία του μαχητικού 4+ ή 5- γενιάς, όπως και αυτό.

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά: όπως είναι γνωστό, ήδη η Αεροπορία έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει το πρωτότυπο του NGAD, του μαχητικού Εναέριας Κυριαρχίας Νέας Γενιάς (πιθανού αντικαταστάτη του F-22) και επί του παρόντος ο σχεδιασμός για αγορά 1.763 F-35A δεν έχει αλλάξει.

Δυσκολίες με το Κογκρέσο

Προσθέστε στα παραπάνω και την παραγγελία για τα νέα F-15EX και εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η Πολεμική Αεροπορία δύσκολα θα μπορέσει να πείσει το Κογκρέσο ότι πρέπει να εντάξει στον προϋπολογισμό του 2023 ακόμα ένα μαχητικό -το οποίο, μάλιστα, θα σχεδιαστεί από το μηδέν.

Παρά ταύτα, η Αεροπορία όχι μόνο δεν αποθαρρύνεται από κάτι τέτοιες… λεπτομέρειες, αλλά αντιθέτως αρχίζει να συζητά και τις… προδιαγραφές που θα πρέπει να έχει ο αντικαταστάτης του F-16, τουλάχιστον σε επίπεδο σχεδιασμού και ανάπτυξης του αεροσκάφους.

Τα βασικά χαρακτηριστικά

Ποια είναι αυτά; Πρώτον, ισχυρός και «ανοιχτός» υπολογιστής του αεροσκάφους που θα μπορεί να αναβαθμίζει τον κώδικά του γρήγορα και εύκολα. Δεύτερον, σχεδιασμός και υλοποίηση του πρωτοτύπου μέσω υπολογιστών και υψηλής τεχνολογίας για ταχύτητα στην ανάπτυξη.

Τρίτον, το μαχητικό να έχει τα χαρακτηριστικά που έκαναν το F-16 τόσο επιτυχημένο, δηλαδή να είναι προηγμένης τεχνολογίας, φθηνό στην κατασκευή, πολλαπλών ρόλων, εύκολο στη συντήρηση και ισχυρό, χωρίς να μπαίνει στα «χωράφια» των μαχητικών 5ης και 6ης γενιάς.

Προσέγγιση στο Πεντάγωνο

Το πόσο σοβαρά «ψάχνεται» η αεροπορία των ΗΠΑ για τον αντικαταστάτη του F-16 φαίνεται και από το γεγονός ότι, παρότι το όλο πλάνο μέχρι τώρα είναι απολύτως εσωτερικό, σχεδιάζεται να επιχειρηθεί να αναμειχθεί σε αυτό και το Γραφείο Εκτίμησης Κόστους και Αξιολόγησης Προγραμμάτων.

Η υπηρεσία αυτή του Πενταγώνου ανήκει στο γραφείο του υπουργού Άμυνας και έχει τεράστια ισχύ, καθώς κάνει εισηγήσεις για τους προϋπολογισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων και πιέζει για λύσεις χαμηλότερου κόστους, όπως και η πρόταση για την αντικαταστάτη του F-16.

Πηγή: economico.gr