Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να ανατάξει την εταιρεία που ο ίδιος δημιούργησε το 2004, το Facebook, που πλέον ονομάζεται Meta, συνεχίζει να υποφέρει από τις… αμαρτίες του παρελθόντος του.

Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο το Δεκέμβριο το Yahoo Finance ανακοινώνει την Εταιρεία της Χρονιάς, δηλαδή, την επιχείρηση που θεωρεί ως την καλύτερη για το έτος που κλείνει. Η εταιρεία αυτή για φέτος είναι η Microsoft, η οποία πριν από λίγους μήνες εισήγαγε την νέα έκδοση των Windows, τα Windows 11, με μεγάλη επιτυχία.

Τέσσερα δύσκολα χρόνια

Ωστόσο, το Yahoo Finance φέτος αποφάσισε να πρωτοτυπήσει και να ανακηρύξει και την Χειρότερη Εταιρεία της Χρονιάς, με την αμφίβολη αυτή «τιμή» να πηγαίνει στο Facebook/Meta, που μοιάζει να διανύει την τέταρτη συνεχόμενη anus horribilis του, χωρίς να φαίνεται ότι το rebranding που επιχειρείται έχει αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα της έρευνας που διεξήγαγε το Yahoo Finance δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς το 2021 ήταν μια κακή χρονιά για το Facebook: σκάνδαλα με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, προβλήματα με τις μετρήσεις του κοινού του, σύγκρουση με την Apple, το σκάνδαλο του Instagram για Παιδιά, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που ταλάνισαν την εταιρεία.

Η προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας

Κερασάκι στην τούρτα ήταν τα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι το Facebook γνώριζε ότι το Instagram (που του ανήκει) προκαλούσε σοβαρότατα ψυχολογικά προβλήματα σε έφηβες, αλλά, παρά ταύτα αρνιόταν να λάβει μέτρα προστασίας από τις αρνητικές συνέπειες της χρήσης της πλατφόρμας από τόσο νεαρά άτομα.

Το Facebook προσπάθησε να αλλάξει την αρνητική γι’ αυτό ατζέντα με μια κίνηση που προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις, αλλάζοντας το εταιρικό του brand σε Meta και προωθώντας την ιδές του «μετασύμπαντος» (εικονική/επαυξημένη πραγματικότητα), αλλά μέχρι στιγμής η κίνηση αυτή δεν μοιάζει να κάνει τους χρήστες να αλλάξουν άποψη γι’ αυτό.

Προβλήματα με τη δικαιοσύνη

Η ουσία είναι ότι το Facebook/Meta συνεχίζει να θεωρείται αρκετά «τοξικό» από πολλούς χρήστες, ενώ σημειώνεται ότι αντιμετωπίζει και σημαντικά προβλήματα με τη δικαιοσύνη, καθώς δημόσιοι κατήγοροι από πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ το κατηγορούν σε αγωγές για παραβίαση των κανόνων προστασίας ανηλίκων.

Πλέον, το «μπαλάκι» έχει περάσει στην πλευρά του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος καλείται να πάρει μια σειρά από δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου η πλατφόρμα να αποφύγει ακόμα σοβαρότερα μπλεξίματα, αλλά και να αποκατασταθεί κάπως το τρωθέν κύρος της που έχει ήδη βρεθεί στα τάρταρα μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr