Σιγή ιχθύος

«Αύριο ξεκινάμε!» Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών και όπως όλα δείχνουν μελλοντικός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, ήταν λακωνικός, ξεκάθαρος και πανευτυχής.

Η επίσημη έναρξη των συνομιλιών με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, σήμερα στις 11 το πρωί, στέλνει τους Χριστιανοδημοκράτες –για πρώτη φορά έπειτα από δεκαέξι χρόνια–στην αντιπολίτευση.

Ο δρόμος προς τον σχηματισμό συνασπισμού «φωτεινού σηματοδότη»ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες (κόκκινο), τους Φιλελεύθερους (κίτρινο) και τους Πράσινους είναι ανοικτός, με στόχο να μην απαιτηθούν μήνες για τη διάσχισή του. «Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια παρατεταμένης παράλυσης» δήλωσε η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ.

Οι διαπραγματεύσεις

Σιγή ιχθύος  για τις επαφές Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων στη Γερμανία.

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, στις διαπραγματεύσεις θα συμμετάσχουν έξι στελέχη, μεταξύ των οποίων και η Μαλού Ντράιερ, πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτου, του μοναδικού κρατιδίου στο οποίο λειτουργεί στην πράξη ένας συνασπισμός «φωτεινού σηματοδότη»

Οι πληροφορίες γύρω από τις διαπραγματεύσεις εξαντλούνται κάπου εδώ, αφού κάθε προσπάθεια των δημοσιογράφων να εκμαιεύσουν κάτι περισσότερο αποτυγχάνει συστηματικά.

«Καλή απόπειρα» απάντησε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σε δημοσιογράφο που έθεσε ερώτηση επί του περιεχομένου των διαπραγματεύσεων.

Η μαρτυρία της δημοσιογράφου του Σπίγκελ

Η Μέλανι Αμαν, μέλος της αρχισυντακτικής ομάδας του περιοδικού «Σπίγκελ» διηγείται ότι οι άνθρωποι από το εσωτερικό των κομμάτων, με τους οποίους οι πολιτικοί συντάκτες συνομιλούν εδώ και χρόνια, τώρα αλλάζουν δρόμο όταν τους βλέπουν, γιατί δεν θέλουν καν να φανεί ότι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με δημοσιογράφο.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η μυστικότητα έχει αποφασιστεί ότι όποια μέλη διαπραγματευτικών ομάδων πιαστούν να διοχετεύουν πληροφορίες στον Τύπο, θα αποκλείονται από υπουργικές θέσεις.

Ακόμη και οι συνεντεύξεις Τύπου είναι αναγκαστικά γενικόλογες και εξαντλούνται σε συνθηματολογικές διατυπώσεις, όπως αυτή του Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ο Χάμπεκ είπε ότι υπάρχουν πολλές επικαλύψεις, ιδιαίτερα στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, αλλά προειδοποίησε ότι «δεν φάγαμε ακόμη τον γάιδαρο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr