Γιατί οι γίγαντες της Wall Street εγκαταλείπουν την Κίνα και επιλέγουν την Ινδία ως τον κύριο επενδυτικό προορισμό

Η Wall Street σνομπάρει την Κίνα και στρέφεται στην Ινδία σε μια ιστορική μετατόπιση των αγορών. Όπως αναφέρει το Bloomberg, oι κορυφαίες Αμερικανικές επιχειρήσεις  υποστηρίζουν την Ινδία ως τον πρωταρχικό επενδυτικό προορισμό για την επόμενη δεκαετία.

  • Έτσι, μια βαρυσήμαντη αλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη στις παγκόσμιες αγορές, καθώς οι μεγάλοι επενδυτές αποσύρουν δισεκατομμύρια δολάρια από την παραπαίουσα οικονομία της Κίνας, δύο δεκαετίες αφότου πόνταραν στη χώρα ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό project του κόσμου.

Μεγάλο μέρος αυτών των μετρητών κατευθύνεται τώρα προς την Ινδία, με γίγαντες της Wall Street όπως η Goldman Sachs Group Inc. και η Morgan Stanley να υποστηρίζουν το νοτιοασιατικό έθνος ως τον κύριο επενδυτικό προορισμό για την επόμενη δεκαετία.

Μειώνουν την έκθεσή τους στην Κίνα και ποντάρουν στην Ινδία

Αυτή η δυναμική πυροδοτεί ένα κηνύγι θυσαυρού. Το hedge fund Marshall Wace ύψους 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει τοποθετήσει την Ινδία ως το μεγαλύτερο καθαρό στοίχημα αγοράς μετά τις ΗΠΑ στο κορυφαίο hedge fund του. Ένας βραχίονας της Vontobel Holding AG με έδρα τη Ζυρίχη έχει καταστήσει τη χώρα την κορυφαία συμμετοχή της στις αναδυόμενες αγορές και η Janus Henderson Group Plc διερευνά εξαγορές αμοιβαίων κεφαλαίων. Ακόμη και οι παραδοσιακά συντηρητικοί μικροεπενδυτές της Ιαπωνίας αγκαλιάζουν την Ινδία και μειώνουν την έκθεσή τους στην Κίνα.

Οι επενδυτές δίνουν μεγάλη προσοχή στις αντίθετες πορείες των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων της Ασίας. Η Ινδία, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία του κόσμου, έχει επεκτείνει σημαντικά τις υποδομές υπό τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στην προσπάθειά του να προσελκύσει παγκόσμια κεφάλαια και γραμμές εφοδιασμού μακριά από το Πεκίνο. Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, παλεύει με χρόνια οικονομικά προβλήματα και ένα διευρυνόμενο ρήγμα με την τάξη πραγμάτων της Δύσης.

“Ο κόσμος ενδιαφέρεται για την Ινδία για διάφορους λόγους – ο ένας είναι απλώς ότι δεν είναι η Κίνα”, δήλωσε ο Vikas Pershad, διαχειριστής χαρτοφυλακίου ασιατικών μετοχών στην M&G Investments στη Σιγκαπούρη. “Υπάρχει μια πραγματική μακροπρόθεσμη ιστορία ανάπτυξης εδώ”.

Η Ινδία μοιάζει με την Κίνα του παρελθόντος

Ενώ το ανοδικό κλίμα για την Ινδία δεν είναι καινούργιο, οι επενδυτές είναι πιο πιθανό να δουν τώρα μια αγορά που μοιάζει με την Κίνα του παρελθόντος: μια τεράστια, δυναμική οικονομία που ανοίγεται στο παγκόσμιο χρήμα με νέους τρόπους. Κανείς δεν περιμένει μια ομαλή πορεία. Ο πληθυσμός της χώρας εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό προβληματικός, οι χρηματιστηριακές αγορές είναι ακριβές και οι αγορές ομολόγων απομονωμένες. Αλλά οι περισσότεροι κάνουν τη μετάβαση ούτως ή άλλως, υπολογίζοντας ότι οι κίνδυνοι από το να ποντάρουν εναντίον της Ινδίας είναι μεγαλύτεροι.

Η ιστορία δείχνει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας και η αξία του χρηματιστηρίου της συνδέονται στενά. Εάν το έθνος συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό 7%, το μέγεθος της αγοράς αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο τουλάχιστον με τον ίδιο ρυθμό. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και η κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκαν παράλληλα από 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

“Ακολουθήστε το χρήμα”

Οι ροές κεφαλαίων αντανακλούν το νέο ενθουσιασμό. Στην αμερικανική αγορά διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων, το κυριότερο αμοιβαίο κεφάλαιο που αγοράζει ινδικές μετοχές έλαβε εισροές ρεκόρ το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ενώ τα τέσσερα μεγαλύτερα αμοιβαία κεφάλαια της Κίνας μαζί είδαν εκροές σχεδόν 800 εκατ. δολαρίων. Τα ενεργά αμοιβαία κεφάλαια ομολόγων έβαλαν 50 σεντς στην Ινδία για κάθε δολάριο που απέσυραν από την Κίνα από το 2022.

Στα μέσα Ιανουαρίου, η Ινδία ξεπέρασε για λίγο το Χονγκ Κονγκ και έγινε η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά μετοχών στον κόσμο. Για ορισμένους επενδυτές, το έθνος της Νότιας Ασίας θα ανέβει μόνο υψηλότερα. Η Morgan Stanley προβλέπει ότι η χρηματιστηριακή αγορά της Ινδίας θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη μέχρι το 2030. Η βαρύτητά της στον δείκτη αναφοράς της MSCI Inc. για τις μετοχές των αναπτυσσόμενων αγορών βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, στο 18%, ακόμη και όταν το μερίδιο της Κίνας έχει συρρικνωθεί στο χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ, στο 24,8%.

“Όσον αφορά τα βάρη του δείκτη, η Κίνα θα είναι χαμηλότερη και η Ινδία μεγαλύτερη”, δήλωσε ο Mark Matthews, επικεφαλής της έρευνας για την Ασία στην Bank Julius Baer, με έδρα τη Σιγκαπούρη, η οποία ξεκίνησε πέρυσι το πρώτο της αμοιβαίο κεφάλαιο για την Ινδία. “Αυτή είναι η κατεύθυνση”.

Νέοι επενδυτές

Οι μικροεπενδυτές της Ιαπωνίας, οι οποίοι παραδοσιακά προτιμούσαν τις ΗΠΑ, στρέφονται  επίσης προς την Ινδία. Πέντε από τα αμοιβαία κεφάλαιά τους που επικεντρώνονται στην Ινδία συγκαταλέγονται πλέον μεταξύ των 20 κορυφαίων με βάση τις εισροές. Το ενεργητικό του μεγαλύτερου – Nomura Indian Stock Fund – βρίσκεται σε υψηλό τετραετίας.

Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, όπως η Marshall Wace, επισημαίνουν την ισχυρή ανάπτυξη της Ινδίας και τη σχετική πολιτική σταθερότητα ως λόγους για να παραμείνουν αισιόδοξοι για συνεχείς θύλακες ανάπτυξης, ακόμη και αν η ευρύτερη αγορά εξακολουθεί να έχει ακριβές αποτιμήσεις. Η Karma Capital, η οποία διαχειρίζεται χρήματα στην Ινδία για ιδρύματα όπως η Norges Bank, λέει ότι οι Αμερικανοί επενδυτές είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να εισέλθουν και να μάθουν περισσότερα για την αγορά.

Οι ινδικές μετοχές από τις πιο ακριβές στον κόσμο

Ορισμένα εμπόδια εξακολουθούν να υφίστανται.Η ευφορία έχει καταστήσει τις ινδικές μετοχές από τις πιο ακριβές στον κόσμο. Ο δημοφιλής δείκτης S&P BSE Sensex έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το χαμηλό του Μαρτίου 2020, ενώ τα κέρδη έχουν μόνο περίπου διπλασιαστεί. Ο δείκτης διαπραγματεύεται πάνω από 20 φορές τα μελλοντικά κέρδη, 27% ακριβότερα από τον μέσο όρο για την περίοδο 2010-2020.

Οι ακραίες αποτιμήσεις και οι πρόσφατες προσπάθειες του Πεκίνου να στηρίξει τις αγορές του έχουν ωθήσει ορισμένους επενδυτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο αλλαγής στρατηγικής. Τα παγκόσμια ταμεία έβγαλαν περισσότερα από 3,1 δισ. δολάρια από τις τοπικές μετοχές τον Ιανουάριο, το μεγαλύτερο μηνιαίο σύνολο του τελευταίου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Σίγουρα υπάρχει ο κίνδυνος οι ινδικές αγορές να κινηθούν πλαγίως για κάποια χρόνια”.

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για διόρθωση μετά από οκτώ συνεχόμενα χρόνια ετήσιων κερδών στις τοπικές μετοχές.Ο Μόντι αναμένεται να κερδίσει μια τρίτη θητεία στο αξίωμα κατά τη διάρκεια των φετινών εθνικών εκλογών.

Η κοινωνική ατζέντα του Μόντι, για την οποία οι επικριτές του λένε ότι ευνοεί την ινδουιστική πλειοψηφία του έθνους, απειλεί επίσης τη σταθερότητα σε μια χώρα που έχει πάνω από 200 εκατομμύρια θρησκευτικές μειονότητες. Η μετατροπή των δυνατοτήτων της Ινδίας σε μια οικονομική πραγματικότητα που να ωφελεί όλους τους πολίτες είναι ένα δύσκολο ζητούμενο, ειδικά σε μια πολύγλωσση δημοκρατία με τεράστιες πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των πολιτειών.

“Η Ινδία έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της”, δήλωσε ο Charles Robertson, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της FIM Partners Ltd.”Η δυνητική μέγιστη ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι κάτω από αυτό που πέτυχε η Κίνα”.

Η μεγάλη εικόνα

Ακόμη και με αυτούς τους κινδύνους, οι οπαδοί της Ινδίας λένε ότι επενδύουν μακροπρόθεσμα.Με ένα ακόμη χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, η χώρα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πολυετή επέκταση και νέες ευκαιρίες στην αγορά, λένε.

“Υπάρχει πάντα η πιθανότητα σκανδάλων, κοινωνικής πόλωσης και πολιτικού θορύβου”, δήλωσε ο Aninda Mitra, επικεφαλής της ασιατικής μακροοικονομικής και επενδυτικής στρατηγικής στην BNY Mellon Investment Management. “Παρ’ όλα αυτά, αν πιστεύετε ότι η οικονομία είναι έτοιμη να αναπτυχθεί σε περίπου 8 τρισεκατομμύρια δολάρια και πλέον μέχρι αυτή τη στιγμή την επόμενη δεκαετία, η μεταβλητότητα αξίζει τον κόπο”.

Οι άλλοτε απομονωμένες χρηματοπιστωτικές αγορές της Ινδίας θα συνεχίσουν να ανοίγουν.Με την ξένη ιδιοκτησία να ξεπερνά μόλις το 2%, η αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας προστίθεται στον παγκόσμιο δείκτη χρέους της JPMorgan Chase & Co από τον Ιούνιο.Η κίνηση αυτή μπορεί να προσελκύσει εισροές έως και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την HSBC Asset Management.

Η Ινδία εντείνει επίσης τις προσπάθειες για την παγκοσμιοποίηση της ρουπίας, αν και σε πιο μέτρια κλίμακα από την επέκταση του γουάν της Κίνας.Παρόλα αυτά, οι δυνατότητες υπάρχουν, όταν συνδυάζονται με την ανάπτυξη της GIFT City από την κυβέρνηση – ένα πιλοτικό σχέδιο ελεύθερης αγοράς στη δυτική Ινδία που φιλοδοξεί να γίνει ένας παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός κόμβος που δεν θα εμποδίζεται από κανόνες και φόρους. Πρόκειται για μια προοπτική με απόηχο του ανοίγματος της Σενζέν το 1980 ως ειδικής οικονομικής ζώνης.

Η εμπιστοσύνη στην Ινδία πηγάζει από τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο τέτοιων πρωτοβουλιών και όχι απαραίτητα από τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τις μετοχές και τα ομόλογα της χώρας. Η Ινδία δεν χρειάζεται “να πουληθεί” από τους Οίκους, κερδίζει “με το σπαθί της” τις αγορές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr