διπλό μήνυμα

Αντιφατικά μηνύματα έρχονται από τις ΗΠΑ για την Τουρκία, λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, στις 25 Μαρτίου. Από τη μία στηρίζουν τη συνεργασία για την ενεργειακή διασύνδεση των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, κόντρα στις αιτιάσεις της Άγκυρας. Και από την άλλη στέλνουν μήνυμα στις Βρυξέλλες να πέσει στα μαλακά ο Ερντογάν, στη συζήτηση για τις κυρώσεις, μπας και βάλει μυαλό…

Χθες το βράδυ,  ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού ΥΠΕΞ, απαντώντας  εμμέσως πλην σαφώς και στη διπλωματική notam που επέδωσε η Αγκυρα σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ε.Ε σχετικά με τις κοινές δραστηριότητές τους στην περιοχή, διαμήνυσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ενεργειακή διασύνδεση των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής Ευρώπης με Κύπρο και Ισραήλ 

Όπως είπε, ο  εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν την ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής Ευρώπης με την Κύπρο και το Ισραήλ μέσω του καλωδίου EuroAsia Interconnector».

Όπως είπε, είναι μια οικονομική και ευέλικτη διαδρομή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια αλλά και ως πλατφόρμα για την ανάπτυξη άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε πως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Χαιρετίζουμε την επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα και τη δέσμευση και των δύο κυβερνήσεων σε αυτήν τη διαδικασία», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Ο Μπάϊντεν ζήτησε από τις Βρυξέλες να μην επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία;

Λίγες ώρες νωρίτερα, σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ, το Ρώϋτερς, μετέδωσε ότι όπως φέρονται να δήλωσαν ευρωπαίοι και αμερικανοί διπλωμάτες, η νέα διοίκηση του Τζο Μπάιντεν κάλεσε τις Βρυξέλλες να μην επιβάλουν κυρώσεις σε μια περίοδο που η Τουρκία εμφανίζεται διατεθειμένη να συμβιβαστεί.

Η Αθήνα προσπαθεί να αφουγκραστεί τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και εν όψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε, κατά την οποία, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, η Ευρώπη έχει αποφασίσει να μην υιοθετήσει κανένα – ούτε το πιο απαλό – από τα σενάρια περί κυρώσεων στην Τουρκία.

Oι εκτιμήσεις της Αθήνας 

Διπλωματικές πηγές, εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή πίεση που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα και η εκλογή Μπάιντεν κατέστησαν  σχεδόν αναγκαιότητα για την Τουρκία την επαναπροσέγγιση με την Δύση και συνεπώς με την Ελλάδα.

Κατά τις ίδιες πηγές, η στρατηγική της Αθήνας να μην αφήνει κανένα περιθώριο στον Ερντογάν να διαφύγει ρίχνοντας την ευθύνη στην Ελλάδα, έχει αποδώσει καρπούς. Ακόμα και στην περίπτωση που η απόφαση της Τουρκίας να επιστρέψει στο τραπέζι των διερευνητικών αποτελεί μια απλή τακτική για να κερδίσει χρόνο, να αποφύγει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και να μην έρθει σε περαιτέρω ρήξη με τις ΗΠΑ, η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει από τη μέχρι σήμερα στάση της.

Το επόμενο διάστημα, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση θα είναι κρίσιμο…

Πηγή: economico.gr