Τα «παιχνίδια» με τις περιοχές της Ουκρανίας που έχει προσαρτήσει συνεχίζει η Μόσχα, μοχλεύοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και στέλνοντας μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις.

«Εγκαταλειμμένα περιουσιακά στοιχεία»

Συγκεκριμένα, ο port parole της Ρωσικής Προεδρίας, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι τα περιουσιακά στοιχεία στις τέσσερις ουκρανικές περιοχές την προσάρτηση των οποίων ανακοίνωσε η Ρωσία τον περασμένο μήνα (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) μπορεί μελλοντικά να μεταβιβασθούν σε ρωσικές εταιρίες. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως είναι προφανές πως τα «εγκαταλειμμένα περιουσιακά στοιχεία» δεν μπορούν να μείνουν αδρανή, και πως η κυβέρνηση θα ασχοληθεί με το θέμα.

Η Ουκρανία, οι δυτικοί σύμμαχοί της και μια συντριπτική πλειονότητα χωρών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχουν καταδικάσει ως παράνομη την ανακοινωθείσα προσάρτηση από τη Ρωσία των τεσσάρων περιοχών. Ωστόσο, η Ρωσία έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι οι προσαρτημένες περιοχές θεωρούνται ρωσικό έδαφος και ότι πλέον καλύπτονται και από το πυρηνικό δόγμα της Μόσχας, ενώ ήδη έχει επιβληθεί στις περιοχές αυτές στρατιωτικός νόμος.

«Πάρε-δώσε» για Γκράινερ

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης πως μια ενδεχόμενη ανταλλαγή κρατουμένων με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απελευθέρωση της μπασκετμπολίστριας του αμερικανικού NBA Μπρίτνεϊ Γκράινερ, η οποία εκτίει ποινή φυλάκισης οκτώ ετών στη Ρωσία κατηγορούμενη για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, μπορεί μόνο να είναι αντικείμενο μιας αθόρυβης διαπραγμάτευσης. Επίσης, ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει την απόρριψη της έφεσης της Γκράινερ από δικαστήριο της Μόσχας χθες, Τρίτη.

Τέλος, ο Πεσκόφ είπε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν συνεχάρη τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ για την ανάληψη των καθηκόντων του γιατί η Βρετανία είναι μια «μη φιλική» χώρα. «Η Βρετανία είναι από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία των μη φιλικών χωρών, άρα δεν υπήρξαν συγχαρητήρια», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Το Λονδίνο είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr