δημοτικά μέτρα

Οι πολιτικοί αρχηγοί ξιφουλκούν σήμερα στη βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας και οι πολίτες προσπαθούν να παρακολουθήσουν τον διαρκώς διευρυνόμενο κατάλογο των μέτρων, τα οποία διαδέχονται το ένα το άλλο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν ανακόψει την πορεία της πανδημίας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων, η κατάσταση στις ΜΕΘ, η αγωνιώδης έκκληση των ιατρών για συνδρομή από το ιατρικό προσωπικό κυρίως στη Θεσσαλονίκη, τα σταθερά πολλά κρούσματα στην Αττική και η κατάσταση στους δρόμους της πρωτεύουσας που μόνο αμυδρά θυμίζει καραντίνα, οδήγησαν χθες την κυβέρνηση στην απόφαση να ανακοινώσει και νέα μέτρα, από την Παρασκευή. Από αύριο, θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 έως τις 05.00 και έξοδος από το σπίτι, για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Πριν ακόμα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται, ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες το βράδυ (Mega), άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και νέων μέτρων, όπως το κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων, ο περαιτέρω περιορισμός στην κυκλοφορία επαγγελματιών κα.

Και νέα μέτρα προ των πυλών

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα μέτρα θα αποφασιστούν το αργότερο μέχρι το Σάββατο, δηλαδή μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Είναι, ωστόσο, απορίας άξιο, γιατί περιλήφθηκαν στο χθεσινό πακέτο των μέτρων, αφού η κατάσταση δείχνει να πηγαίνει προς τα εκεί, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η σύγχυση αλλά και ο εκνευρισμός όλων.

Η κυβέρνηση έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα στοιχεία από την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ όλης της χώρας.  Σύμφωνα με αυτά, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.104 κλίνες Μ.Ε.Θ.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Από αυτές, 781 είναι κατειλημμένες και 323 κενές (ποσοστό 29%). Οι Μ.Ε.Θ.-non COVID (για όλα τα άλλα σοβαρά περιστατικά) είναι 608. Οι 446 είναι κατειλημμένες και οι 162 κενές (ποσοστό 26,5%). Οι Μ.Ε.Θ.-COVID είναι 496. Από αυτές, 335 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 32,5%). Οι Μ.Ε.Θ.-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 148.

Από αυτές, 132 είναι κατειλημμένες και 16 κενές (ποσοστό 11%). Στα Νοσοκομεία της Αττικής, οι Μ.Ε.Θ.-COVID είναι σήμερα 206. Από αυτές, 130 είναι κατειλημμένες και 76 κενές (ποσοστό 37%).

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.773. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται χθες ήταν συνολικά 2.513 (Μ.Ε.Θ., Μ.Α.Φ., Μ.Ε.Λ., θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).

Από τα παραπάνω στοιχεία, προκύπτει ανάγλυφα ότι το σύστημα είναι στα όρια του. Κι αν δεν είναι σήμερα, θα είναι σε ελάχιστα 24ωρα, με τον ρυθμό των εισαγωγών σε νοσοκομεία και ΜΕΘ.

Το ερώτημα τί θα αλλάξει σε 48 ώρες, φαντάζει ρητορικό. Όπως και το τί έφταιξε και μία χώρα που απέσπασε τον παγκόσμιο θαυμασμό στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δείχνει να την έχει πάρει από κάτω το δεύτερο “κύμα”…

Πηγή: economico.gr