Αν κανείς θεωρεί ότι η Ρωσία θα αρκεστεί στις «δάφνες» της παραλαβής του πρώτο stealth μαχητικού 5ης γενιάς Su-57, σειριακής παραγωγής, μάλλον θα απογοητευθεί, καθώς η Πολεμική Αεροπορία της χώρας έχει μεγάλα σχέδια για το αεροσκάφος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, η πρώτη «παρτίδα» των Su-57 μαζικής παραγωγής θα μεταφερθεί το Νοέμβριο του 2021 στο κέντρο δοκιμών του Akhtubinsk, προκειμένουν τα νέα μαχητικά να χρησιμοποιηθούν σε δοκιμαστικές πτήσεις μεταφέροντας τα υπερηχητικά πυραυλικά συστήματα που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει η ρωσική πολεμική βιομηχανία.

Νέα οπλικά συστήματα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρεία Tactical Missiles Corporation έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη των πιο προηγμένων ρωσικών υπερηχητικών πυραύλων για να ενσωματωθούν σε αεροσκάφη, όπως για παράδειγμα το μαχητικό αεροσκάφος MiG-31K, που φέρει τον πανίσχυρο υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal.

Φυσικά, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των Su-57 είναι οι stealth ιδιότητές τους, καθώς είναι σχεδιασμένα ειδικά και κατασκευασμένα από υλικά που μειώνουν το στίγμα τους στα ραντάρ. Ωστόσο, δεδομένου ότι είναι μαχητικά πολλαπλών ρόλων, εκτιμάται ότι η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιεί και για να μεταφέρουν πιο μεγάλους πυραύλους, όπως ο Kinzhal, σε ειδικές περιπτώσεις.

Υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος

Ο Kinzhal είναι βαλλιστικός πύραυλος, ικανός να φέρει συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές, που εκτοξεύεται από αεροσκάφη (προς το παρόν, από τα βομβαρδιστικά Τu-22M3 και τα καταδιωκτικά MiG-31K) και έχει ως ρόλο την καταστροφή πολεμικών πλοίων και αντίπαλα πυραυλικά συστήματα. Αναπτύσσει ταχύτητες ως Mach 10, έχει βεληνεκές περίπου 2.000 χιλιομέτρων και μπορεί εν πτήσει να κάνει και μανούβρες αποφυγής αντίπαλων πυρών.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι εκτός από την χρήση τους ως «φονιάδες» αντιπάλων stealth μαχητικών, η Ρωσία σκοπεύει να χρησιμοποιεί τα Su-57 και ως τακτικά βομβαρδιστικά, αν παραστεί η ανάγκη. Η Πολεμική Αεροπορία της χώρας προτίθεται να αποκτήσει 76 Su-57 ως το 2028.

Πηγή: economico.gr