Η Ουκρανία χαιρέτισε την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να φιλοξενήσει πολυεθνικές συνομιλίες αυτή την εβδομάδα σχετικά με το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Ο Andriy Yermak, επικεφαλής του γραφείου του Zelenskyy, είπε ότι το Κίεβο εργάζεται για τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών στις συνομιλίες, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν στη Τζέντα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, ο Αντρέι Γέρμακ αναφέρθηκε στην ειρηνευτική φόρμουλα της Ουκρανίας στην ομιλία του στη συνεδρίαση του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών στο Ιβάνο-Φράνκιβσκ, δηλώνοντας ότι η φόρμουλα περιλαμβάνει 10 βασικά σημεία, η εφαρμογή των οποίων όχι μόνο θα εξασφαλίσει την ειρήνη για την Ουκρανία, αλλά και θα δημιουργήσει μηχανισμούς για την πρόληψη μελλοντικών συγκρούσεων στον κόσμο.

Επισημαίνοντας ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί μια δομή 3 σταδίων για την εφαρμογή της ειρηνευτικής φόρμουλας, ο επικεφαλής του ουκρανικού προεδρικού γραφείου δήλωσε ότι «το πρώτο στάδιο είναι οι συναντήσεις με τους πρεσβευτές που είναι διαπιστευμένοι στην Ουκρανία, οι οποίες είναι αφιερωμένες στη λεπτομερή εξέταση κάθε σημείου της φόρμουλας».

«Ο Πρόεδρος Zelenskyy είπε ότι η επιλογή μας είναι να ενώσουμε τον κόσμο γύρω από την Ουκρανία. Η απόδειξη αυτής της επιλογής είναι ξεκάθαρη: Εμπλέκουμε χώρες από τη Δύση, την Ανατολή, τον Βορρά και τον Νότο», είπε ο Γιέρμακ κατά τη διάρκεια συνάντησης με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Η Wall Street Journal ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η Βραζιλία προσκλήθηκαν στις συνομιλίες. Η Ρωσία από πλευράς  της δεν συμπεριλήφθηκε στην επερχόμενη συνάντηση.

Το Ριάντ ισχυρίζεται ότι έχει διατηρήσει ουδέτερη στάση για τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Κρεμλίνου, αλλά οι δυτικές οικονομίες έχουν κατηγορήσει το βασίλειο ότι διατηρεί τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα, μια μη φιλική κίνηση που επιτρέπει στη Μόσχα συνεχίζει να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της.

Πέρυσι, η Σαουδική Αραβία βοήθησε στη διαμεσολάβηση μιας ανταλλαγής κρατουμένων με περισσότερα από 200 άτομα μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Η επικείμενη συνάντηση στη Σαουδική Αραβία έρχεται καθώς ο πόλεμος έχει περάσει την 500ή του ημέρα και εν μέσω μιας καθυστερημένης ουκρανικής αντεπίθεσης προκειμένου να απελευθερωθούν οι ρωσικά κατεχόμενες περιοχές.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα σχεδιάζει να «παρακολουθήσει αυτή τη συνάντηση».

«Είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια ειρηνευτική διευθέτηση τώρα με τη συμμετοχή του καθεστώτος του Κιέβου και στο πλαίσιο της τρέχουσας στάσης του; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Όχι, είναι αδύνατο», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Με πληροφορίες από CNBC, Ria Novosti

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr