Η Άγκυρα «βγάζει γλώσσα»: Δεν δίνει τους S-400 στην Ουκρανία

Τι κι αν η πρώτη αγορά της κόστισε τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35 και μείζονες κυρώσεις από τις ΗΠΑ; Φαίνεται ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να «κάνει το δικό της», με όποιο (;) κόστος.

Συγκεκριμένα, την ώρα που η Τουρκία δίνει πραγματικό αγώνα για να πείσει τις ΗΠΑ να της πουλήσουν 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και κιτ αναβάθμισης για 80 παλιότερα, η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» αναφέρει ότι Άγκυρα και Μόσχας ήδη υπέγραψαν σύμβαση για την απόκτηση από την Τουρκία και νέας συστοιχίας του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Ανακοινώσεις από Μόσχα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο διευθυντής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας, Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια του δεύτερου μέρους αντιαεροπορικού συστήματος S-400, λέγοντας στο TASS ότι η σύμβαση που υπογράφηκε με την Τουρκία περιλαμβάνει επίσης την παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων του συστήματος S-400 στην Τουρκία.

Η ανακοίνωση έγινε στα πλαίσια του διεθνές στρατιωτικού φόρουμ που διεξάγεται στη Μόσχα, «Αrmy-2022», επισημαίνοντας ότι η πρακτική εφαρμογή αυτής της σύμβασης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν την πρώτη σύμβαση για την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας S-400 το 2017, με κόστος περίπου 2,5 δισ. δολάρια και με την παράδοση να γίνεται το 2019.

Νέα προβλήματα

Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που απέκτησε αυτά τα συστήματα από τη Ρωσία. προκαλώντας την έντονη αρνητική αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δυτικούς συμμάχους της. Από τότε, η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα, όπως τον αποκλεισμό από το πρόγραμμα για τα μαχητικά F-35 και σοβαρούς περιορισμούς στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.

Η εξέλιξη αυτή, αν τελικά επιβεβαιωθεί, αναμένεται να απομακρύνει ακόμα περισσότερο την Τουρκία από τη Δύση και το ΝΑΤΟ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων Άγκυρας-Ουάσινγκτον για την πώληση στην Τουρκία των F-16. Παράλληλα, θεωτείται σχεδόν βέβαιο ότι το Κογκρέσο θα κινηθεί για νέες κυρώσεις στην Τουρκία, στο πλαίσιο του νόμου CAATSA.

Η δικαιολογία της Άγκυρας

Από την πλευρά της, η Τουρκία -η οποία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αντιαεροπορικά συστήματα- υποστηρίζει ότι κατέφυγε στο ρωσικό σύστημα καθώς δεν τα έβρισκε με τις ΗΠΑ (τόσο στην τιμή όσο και στο εύρος χρήσης) για το σύστημα Patriot, το οποίο είναι συμβατό με το οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με το S-400.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι η πλήρης απόσυρση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος αποτελεί όρο εκ των ων ουκ άνευ για την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, αλλά και τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες μετά την αποχώρηση Τραμπ από τον Λευκό Οίκο βρίσκονται σε κακό σημείο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr