Μητσοτάκης λιανεμπορίου

Ανοιχτά θα παραμείνουν τελικά τα καταστήματα του λιανεμπορίου στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με το υπουργείο Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ και την επιτροπή «Ελλάδα 2021» όπου συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης 114 δήμαρχοι από όλη την επικράτεια.

“Δεν έχουμε δει μετάδοση κορονοϊού στα εμπορικά καταστήματα”

“Έχουμε αποφασίσει ότι και στην κατηγορία 4 στην “κόκκινη” κατηγορία, θα κρατήσουμε ανοιχτό το λιανεμπόριο, διότι δεν έχουμε δει μετάδοση από τα εμπορικά καταστήματα ή στα εμπορικά καταστήματα όσο τουλάχιστον αυτά τηρούν τα μέτρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: «Αυτό είναι μία περαιτέρω οικονομική ανάσα για τις τοπικές κοινωνίες.

Αλλά πρέπει να ξέρετε ότι έχουμε μπροστά μας δύο με τρεις δύσκολους μήνες καθώς ο καιρός θα κρυώνει και στη Βόρεια Ελλάδα θα κρυώσει νωρίτερα -έχει ήδη κρυώσει- από ότι στα νησιά, ο κόσμος θα μπαίνει ολοένα και περισσότερο μέσα και όσο θα είμαστε μέσα τόσο αυξάνει ο κίνδυνος της μετάδοσης του και τόσο πιο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε».

Το μήνυμα Μητσοτάκη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της κατάστασης, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

“Καμία επανάπαυση, εφαρμόστε τους κανόνες”

Μιλώντας στην σύσκεψη για τη μεγάλη πρόκληση «που δεν είναι άλλη από την αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19», ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «δεν πρέπει να υπάρχει καμία επανάπαυση».

«Εάν μπορούμε να εφαρμόσουμε τους βασικούς κανόνες τους οποίους μας υποδεικνύουν οι ειδικοί και τους εφαρμόσουμε με καθολικότητα θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την πανδημία: Μάσκα, ατομική υγιεινή, αποφυγή συνωστισμού, όσο μπορούμε να είμαστε σε εξωτερικούς και όχι σε εσωτερικούς χώρους.

“Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος”

Απλά πράγματα, τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερο οικονομικό κόστος, τα οποία όμως εφόσον τα εφαρμόσουμε θα μας επιτρέψουν να μην αναγκαστούμε να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα τα οποία εκ των πραγμάτων θα έχουν οικονομικό κόστος», πρόσθεσε.

«Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα έχουμε ένα ίσως και περισσότερα εμβόλια τα οποία θα είναι αποτελεσματικά.

Αλλά οι επόμενοι τρεις μήνες, ο χειμώνας αυτός θα είναι ένας χειμώνας δύσκολος και πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη ώστε να τον ξεπεράσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Πηγή: economico.gr