Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Την επιθυμία του για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως την εποχή του Ισμαήλ Τζεμ με τον Γιώργο Παπανδρέου, εκφράζει ο υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και τονίζει πως θέλει το Αιγαίο «περιοχή ειρήνης».

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή (Μανώλης Κωστίδης) και στο ερώτημα για το τι εννοεί με τον όρο «αλλαγή άξονα της εξωτερικής πολιτικής», και τι σχεδιάζει να κάνει με την Ελλάδα, ο κ. Κιλιτσντάρογλου δήλωσε:

«Δίχως να περιμένουμε την Ε.Ε. να ανοίξει κεφάλαια, εμείς θα εκπληρώσουμε όλους τους όρους που προβλέπει. Καθώς πιστεύουμε πως είμαστε μια χώρα που αξίζει πρώτης ποιότητας δημοκρατία. Με την Ε.Ε. θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Μία από τις σημαντικές επιθυμίες μας είναι να έρθουν κι εκείνοι στην Τουρκία και να πραγματοποιήσουν επενδύσεις.

Ως προς τις σχέσεις με την Ελλάδα, θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο Πέλαγος σε περιοχή ειρήνης, όπως συνέβη την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Ισμαήλ Τζεμ. Θέλουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα να τις αναπτύξουμε με φιλικό τρόπο. Αυτό είναι μία από τις μεγαλύτερες επιθυμίες μας. Αλλωστε έχουμε κοινό πολιτισμό, κοινά τραγούδια, κοινές αναμνήσεις και πρέπει αυτά να αναπτύξουμε».

Σε ερώτηση γιατί σε μία από τις τελευταίες προεκλογικές του συγκεντρώσεις φόρεσε το αλεξίσφαιρο γιλέκο και αν φοβάται, απάντησε: «Δεν φοβάμαι. Ομως είμαι υποχρεωμένος να εξασφαλίσω την ασφάλειά μου. Υπήρχαν διάφορες πληροφορίες και μου ζητήθηκε να φορέσω αλεξίσφαιρο. Δεν θέλησα να τους δυσαρεστήσω και το φόρεσα», δήλωσε.

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου δείχνει σίγουρος για το εκλογικό αποτέλεσμα και τονίζει ότι «ως Εθνική Συμμαχία θα κερδίσουμε τις εκλογές. Στην Τουρκία θα φέρουμε με την πραγματική έννοια δημοκρατία και ειρήνη. Υπάρχει αστάθεια στην οικονομία και πρέπει να προσπαθήσουμε να φέρουμε σταθερότητα. Στους πυλώνες του κράτους υπάρχουν καταστροφές μεταξύ της νομοθετικής, δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας και θα προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε την ισορροπία».

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν επικράτηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης. «Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του προέδρου της Τουρκίας είναι τα οικονομικά προβλήματα, ο πληθωρισμός και οι δυσκολίες επιβίωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Ερντογάν για πρώτη φορά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να ηττηθεί και ίσως με διαφορά», τονίζει στην «Κ» γνωστός δημοσιογράφος της Τουρκίας.

«Το AKP και ο Ερντογάν κατάφεραν να συσπειρωθούν, όμως φαίνεται πως θα ηττηθούν λόγω του δικού τους εκλογικού συστήματος που προβλέπει το 50%+1 ψήφο», αναφέρει στην ανάλυσή του ο Οζέρ Σεντζάρ σχετικά με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Μetropoll της οποίας ηγείται.

Η ανησυχία όμως έχει να κάνει με το κλίμα ακραίας πόλωσης στο οποίο έχει οδηγηθεί η Τουρκία και πολιτικοί αναλυτές ανησυχούν για τις εξελίξεις που θα προκύψουν αμέσως μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Η αποχώρηση του Μουχαρέμ Ιντζέ από την κούρσα λόγω ενός ροζ βίντεο έχει προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις συνωμοσίας, που εκφράζονται με ξεκάθαρο τρόπο από επίσημα χείλη.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με τα ποσοστά του να βρίσκονται από 46%-50%, με τα ποσοστά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υπολείπονται 2 έως και 4 μονάδες.

Πάντως η εταιρεία ORC, που στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2018 είχε προβλέψει το αποτέλεσμα, αναφέρει πως ο κ. Κιλιτσντάρογλου θα νικήσει με διαφορά τουλάχιστον 7 μονάδων!

Αυτό που προκάλεσε σκεπτικισμό στο στρατόπεδο του κ. Κιλιτσντάρογλου ήταν η προεκλογική συγκέντρωση του κ. Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος κατάφερε να συγκεντρώσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους στον χώρο του παλιού αεροδρομίου «Ατατούρκ» και έδειξε πως έχει ισχυρές πολιτικές αντοχές, αλλά και αποτελεσματικό κομματικό μηχανισμό.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο κ. Κιλιτσντάρογλου έχει το πλεονέκτημα πως δεν είναι μόνος του. Κυρίως τις τελευταίες δύο εβδομάδες τον ενισχύουν οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr