Μπάιντεν Μητσοτάκη

“Κλείδωσε” η τηλεφωνική επικοινωνία του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη – ένα τηλεφώνημα με ειδική σημασία σε μια συγκυρία κρίσιμη τόσο για τις ευρωατλαντικές σχέσεις όσο και για τα ελληνοτουρκικά.

Το τηλεφώνημα, το οποίο όπως είχε ήδη γράψει το economico.gr, προετοίμασαν ισχυροί παράγοντες του ελληνοαμερικανού λόμπι στην Ουάσιγκτον, θα γίνει στο περιθώριο της ευρωπαϊκής τηλε-συνόδου κορυφής της Πέμπτης , στην οποία πρόκειται να απευθύνει χαιρετισμό  ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά από πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η ειδική σημασία της πρώτης επικοινωνίας Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Ως προς τον συμβολισμό, έχει ιδιαίτερο βάρος το γεγονός ότι η επικοινωνία θα γίνει την ημέρα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

Ως προς την πολιτική ουσία έχει ειδική σημασία για δύο λόγους:

  • Στην σύνοδο της Πέμπτης η Ε.Ε. εξετάζει τα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας
  • Ο Τζο Μάιντεν, από την ορκωμοσία του έως σήμερα, δεν έχει επικοινωνήσει με τον τούρκο πρόεδροι Ταγίπ Ερντογάν, παρά την πίεση που ασκεί η Αγκυρα με πολλαπλά μέσα.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν την σημασία της επικοινωνίας των δύο ηγετών ανήμερα της εθνικής εορτής – όπως επεσήμαναν και την διαχρονικά θετική στάση του προέδρου των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα. Προσέθεταν δε, ότι πρόκειται για ανεξάρτητη, διμερή επικοινωνία, ανεξάρτητη από τις εργασίες του Ευρωπαϊκού συμβουλίου.

Ο ρόλος του ελληνοαμερικανικού λόμπι

Οπως έχει ήδη γράψει το economico.gr, το ισχυρό ελληνοαμερικανό λόμπι στις ΗΠΑ, στελέχη του οποίου βρίσκονται εντός του περιβάλλοντος του νέου προέδρου, είχαν μεταφέρει στον κ. Μπάιντεν ότι η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ένα ιστορικό γεγονός παγκόσμιας ακτινοβολίας, θα ήταν η ιδανική αφορμή για την πρώτη επαφή των δύο ανδρών.

Κατά τις ίδιες πηγές, ελληνοαμερικανοί με κύρος και επαφές έχουν αιτηθεί και τη φωταγώγηση του Λευκού Οίκου με τα χρώματα της γαλανόλευκης την  25η Μαρτίου, όπως άλλωστε θα γίνει στο Σαν Φρανσίσκο, στη Βοστώνη, στην Καλιφόρνια, αλλά και στην Καναδά, στην Αυστραλία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: economico.gr