Μέγαρο Μαξίμου

Με την μετάλλαξη Όμικρον να καλπάζει  σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις χώρες μέλη να προχωρούν η μία μετά την άλλη στη λήψη έκτακτων μέτρων, στο παρά πέντε των Χριστουγέννων και την κυβέρνηση να ανησυχεί για έξαρση στης πανδημίας, πραγματοποιείται σήμερα το πρωί νέα κρίσιμη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να «κλειδώσουν» τα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί.

Κόκκινος συναγερμός 

Υπενθυμίζεται ότι χθες, κατά τη συνεδρίασή της, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων σήμανε “κόκκινο συναγερμό” ζητώντας την άμεση λήψη μιας σειρά από μέτρα και συγκεκριμένα, την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ακόμα και αν δεν έχει συνωστισμό, υποχρεωτική χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας(KN-95) ή διπλή στα σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς περιλαμβάνονται στα βασικά μέτρα που έχει προτείνει η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων που συνεδρίασε νωρίτερα.

Το πρωί κατά τη διάρκεια του λεγόμενου πρωινού καφέ , ο πρωθυπουργός με τους στενούς του συνεργάτες θα συνεκτιμήσουν όλα τα νέα δεδομένα και θα ληφθούν οι αποφάσεις. Το μόνο βέβαιο είναι πως ό,τι αποφασιστεί θα ανακοινωθεί αύριο από τον υπουργό Υγείας Θάνος Πλεύρη το αργότερο μέχρι το απόγευμα.

Κόκκινος συναγερμός για τον Ιανουάριο 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί η αγωνία όχι τόσο για την κατάσταση που προβλέπεται για τα αμέσως επόμενα 24ωρα , την εορταστική περίοδο δηλαδή, αλλά για το τί θα συμβεί από τον Ιανοάριο.

Οι προβλέψεις μιλούν για έκρηξη των κρουσμάτων σε περίπου έναν μήνα από σήμερα, κάτι που η κυβέρνηση δείχνει να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν της.

Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ως προς το ποιες εισηγήσεις των επιστημόνων θα κάνει αποδεκτές ο κ.Μητσοτάκης. Στενοί του συνεργάτες κρατούν καλά κρυμμένα τα χαρτιά τους, μη θέλοντας να προκαταλάβουν το περιεχόμενο των ανακοινώσεων. Θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο, ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα θα είναι δύο ταχυτήτων : Αμεσης εφαρμογής, δηλαδή, από αύριο, παραμονή των Χριστουγέννων και μέτρα που θα εφαρμοστούν από τις αρχές του νέου έτους.

Ο καμβάς των μέτρων που εισηγήθηκε η Επιτροπή 

Χθες, η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων στη συνεδρίασή τους εισηγήθηκαν την άμεση εφαρμογή και του ελέγχου των ταξιδιωτών που εισέρχονται στη χώρα μας, με την πραγματοποίηση τεστ τη 2η και 4η μέρα μετά μετά την άφιξή τους.

Παράλληλα, στο πλαίσιο αύξησης των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον η Επιτροπή των ειδικών εξέτασε επιπλέον μέτρα που θα εισηγηθεί για μετά τις 3 Ιανουαρίου. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται ο περιορισμός λειτουργίας των ωραρίων σε εστίαση και διασκέδαση, με ειδική έμφαση στα νυχτερινά μαγαζιά, τα κλαμπ, η επαναφορά των περιορισμών ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο σε κλειστούς χώρους, η διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών αγώνων χωρίς κοινό και η επέκταση της τηλεργασίας.

Αύξηση της τηλεργασίας και υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων

Στο πλαίσιο αυτό θα ζητηθεί η τηλεργασία να επεκταθεί από το 20% σήμερα στο 50%, καθώς και να μην πραγματοποιηθούν οι οργανωμένες σχολικές εκδρομές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει σύσκεψη για να εξεταστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων ως προς την εξάπλωση των κρουσμάτων στον πληθυσμό.

Νωρίτερα χθες, την επιβολή μέτρων είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο βήμα της Βουλής, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών.

Ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις 

«Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία», ανέφερε ο Θ. Πλεύρης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του στην Ολομέλεια, με «ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

«Παρακολουθούμε κάθε μέρα τα δεδομένα, η βούληση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά τις γιορτές. Θα εξετάσουμε τι μέτρα θα πάρουμε μετά την εισήγηση της επιτροπής τις επόμενες μέρες», ανέφερε ο Θ. Πλεύρης και πρόσθεσε:

«Υπάρχει στενή παρακολούθηση της κατάστασης και αναλόγως των στοιχείων που θα έχουμε θα προσδιορίσουμε και τις αποφάσεις μας, με βούληση όμως να γίνει κανονικά το διάστημα αυτό των εορταστικών εκδηλώσεων με το ισχύον πλαίσιο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, το 80% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει την πρώτη δόση και το 75% εξ αυτών έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr