Κοντονής Κώδικας

Αδειάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας και μιλώντας για παροχολογία την οποία παρομοίασε με τις… πατάτες και τα κρεμμύδια που μοίρασε ο Ερντογάν, ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, προσήλθε στον Εισαγγελέα προκειμένου να καταθέσει σχετικά με τα όσα έχει κατ’ επανάληψη καταγγείλει για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα. Η αλλαγή έγινε δύο ημέρες πριν τις εκλογές του 2019 από την τότε κυβέρνηση με ταχύτατες διαδικασίες περιλαμβάνοντας ρυθμίσεις, όπως καταγγέλλει ο πρώην υπουργός, για δωροδοκίες, αλλά και για υποθέσεις βιασμών καθώς και για την περίπτωση της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοντονής έχει καταγγείλει πως πέρασαν 1.000 αλλαγές στον Κώδικα  μέσω των οποίων εξυπηρετήθηκαν συμφέροντα αλλά και περιπτώσεις που αφορούν μειώσεις ποινών, ακόμη και για περιπτώσεις σεξουαλικών κακοποιήσεων μέχρι βιασμούς ανηλίκων.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης έχει αναφερθεί και στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής τονίζοντας πως οι αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα ωφέλησαν τα μέλη της ως προς τις τελικές ποινές που αντιμετώπισαν καταρρίπτοντας και την προσπάθεια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανισθεί ως διώκτης της ακροδεξιάς οργάνωσης.

Προσερχόμενος στον εισαγγελέα ανέφερε πως θα δώσει τα στοιχεία που διαθέτει  ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε μέχρι και την ημέρα της διενέργειας των εκλογών του 2019 προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Βουλής και να ψηφιστεί ο Ποινικός Κώδικας. Και δήλωσε ότι εκείνη την περίοδο εκτελέστηκε ένα «πολιτικό ολίσθημα» επισημαίνοντας πως αυτοί που το σχεδίασαν και το εκτέλεσαν σήμερα «κρύβονται πίσω από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή».

Ολόκληρη η δήλωση Κοντονή:

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 είχα αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις, ότι η τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης, μετατροπής από κακούργημα σε πλημμέλημα ( δωροδοκίας) αποτελεί στίγμα και όνειδος για την κυβέρνηση που υλοποίησε την εν λόγω τροποποίηση. Αναφέρομαι στο Σεπτέμβριο του 2019 γιατί πολλοί επιπόλαιοι μπορεί να πούν σήμερα ότι μιλάω για πρώτη φορά. Ούτε τον Οκτώβριο του 2020 μίλησα πρώτη φορά ούτε σήμερα.

Μίλησα από την πρώτη στιγμή, και αυτό διότι πιστεύω ακράδαντα  πρώτον ότι το κόμμα που επαγγέλθηκε την κάθαρση δεν μπορεί να οργανώνει ως κυβέρνηση παραγραφές σοβαρότατων αδικημάτων.

Δεύτερον, διότι επελέγη μία διαδικασία του κατεπείγοντος για να ψηφιστούν χίλια άρθρα σε μία συνεδρίαση χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τις νομικές σχολές και τις ενώσεις ποινικολόγων. Τρίτον, γιατί μεταφέρθηκε η διενέργεια των εκλογών μία εβδομάδα μετά την αρχική εξαγγελία ακριβώς για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Βουλής και να ψηφιστεί ο Ποινικός Κώδικας. Τέταρτον, ενώ έγω πρότεινα στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση να μεταφερθεί ο χρόνος του ισχύοντος Κώδικα, πράγμα που θα έλυνε το πολιτικό πρόβλημα, δυστυχώς δεν εισακούστηκα.

Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για αυτούς που σχεδίασαν οργάνωσαν και εκτέλεσαν αυτό το πολιτικό ολίσθημα.

Πρώτα και κύρια διότι κρύβονται πίσω από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή ενώ οι πολιτικές ευθύνες δεν είναι καμμιας νομοπαρασκευαστικής η επιστημονικής επιτροπής. Οι πολιτικές ευθύνες είναι των κυβερνήσεων.

Δεύτερον διότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα αποδείχθηκε ότι εκτος της συγκεκριμένης διάταξης της μετατροπής της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα υπάρχουν σοβαρότατες κι άλλες διατάξεις, τις είχαμε επισημάνεις, που είναι απολύτως προβληματικές. Αναφέρομαι στην παρεπόμενη ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων στα θέματα του βιασμού και της κακοποίησης των ανηλίκων.

Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή επιτέλεσε ένα σπουδαίο έργο, αλλά υπέπεσε σε σοβαρότατα λάθη τα οποία κακώς επωμίστηκε η κυβέρνηση.

Το οικονομικό πρόγραμμα Τσίπρα, ο Ερντογάν, οι… πατάτες και τα κρεμμύδια

Τρίτον εκτός από εμένα διαπρεπείς ποινικολόγους και καθηγητές των νομικών σχολών έχει μιλήσει και η Γκρεκό δηλαδή η οργάνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία επισήμανε σοβαρότατα στοιχεία διαπλοκής για αυτή την ιστορία. Και τελευταίο και σπουδαιότερο η διάταξη αυτή ( για τη δωροδοκία) έχει ταξικό πρόσημο, δεν είναι ταξικό το πρόσημο για τους εργαζόμενους και τον οικονομικά ασθενέστερο. Είναι ταξικό πρόσημο υπέρ των οικονομικά ισχυρών αυτών που στην πολιτική ορολογία ονομάζουμε ολιγαρχία. Και αν την περίοδο των μνημονίων σωστά είχε πει ο Αλέξης Τςίπρας ότι νομοθετούσαμε με τα χέρια δεμένα, στη συγκεκριμένη περίπτωση που τα χέρια μας ηταν λυτά τί κάναμε; Aυτά είναι σοβαρότατα ερωτήματα, είναι καταστάσεις που ο καθένας καταλαβαίνει και τα συμπεράσματα μπορούν να τα βγάλουν πρώτα και κύρια οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερώτηση. Σε ποιές υποθέσεις αναφέρεστε κύριε υπουργέ σχετικά με το αδίκημα της δωροδοκίας;

Απάντηση. Αναφέρομαι σε συγκεκριμένη υπόθεση που εκδικάστηκε κατά την προεκλογική περιόδο του 2019 για την οποία θα αναφερθώ στην κυρία εισαγγελέα, ονομαστικώς.

Ερώτηση. Ενα σχόλιο για οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ανακοινώθηκε χθες…

Απάντηση. Τελευταία άκουσα ότι ο Ερντογάν θα μοιράσει πατάτες και κρεμμύδια φαίνεται ότι είναι των ημερών η παροχολογία.

Πηγή: economico.gr