Τον αυξημένο κίνδυνο η μετάλλαξη Όμικρον του κοροναϊού να διαφύγει της φυσικής ανοσίας ή των εμβολίων επισημαίνει μια νέα πρώτη έρευνα σχετικά με τις ιδιότητες της μετάλλαξης, η οποία εξαπλώνεται με ταχύτητα σε όλο τον πλανήτη.

Συγκεκριμένα, η έρευνα, που διεξήχθη στην Κίνα από την ομάδα του δρ. Γιουτσούν Ουάνγκ, πρώην αντιπροέδρου της Ένωσης Ιατρικής Ιολογίας της χώρας, και νυν επικεφαλής ερευνητή στα Ινστιτούτα Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων της Κίνας, έδειξε ότι η μετάλλαξη Όμικρον σε in-vitro πειράματα που διεξήχθησαν ξεπερνά όλες τις προηγούμενες μεταλλάξεις του ιού στην ικανότητα να διαφεύγει της άμυνας που δημιουργούν στον οργανισμό προηγούμενη νόσηση ή τα εμβόλια.

Πιο προστατευμένοι οι εμβολιασμένοι

Ο Ουάνγκ σημείωσε ότι επειδή η ανοσία σταδιακά μειώνεται, η Όμικρον μπορεί να διαφύγει και να προκαλέσει νόσηση. Βέβαια, υπογράμμισε ότι για τους εμβολιασμένους και τους νοσήσαντες, «ο μέσος όρος του επιπέδου προστασίας ενάντια στην Όμικρον εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από τη βασική γραμμή προστασίας, γεγονός που υποδεικνύει ότι υπάρχει κάποιο ποσοστό προστασίας», ενώ σημείωσε ότι η τρίτη, ενισχυτική δόση των εμβολίων παρέχει ακόμα μεγαλύτερη προστασία από την μετάλλαξη.

«Διαπιστώσαμε ότι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον προκάλεσε σημαντικές αλλαγές στην εξουδετέρωση του ιού σε άτομα που είχαν ήδη νοσήσει από την COVID-19», επισήμανε ο επιστήμονας, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα των in vitro μελετών ενισχύουν και τα πρώτα συμπεράσματα σχετικά με την μετάλλαξη που προήλθαν από τη Νότια Αφρική.

Ο Ουάνγκ τόνισε ότι «αυτή η μελέτη επαληθεύει την ενισχυμένη ανοσολογική διαφυγή της παραλλαγής Όμικρον, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στον κόσμο και έχει σημαντικές επιπτώσεις στον σχεδιασμό των μέτρων για τη δημόσια υγεία». Ωστόσο υπογράμμισε ότι χρειάζεται επειγόντως περισσότερη έρευνα και σε πραγματικές συνθήκες για την καλύτερη κατανόηση της μετάλλαξης Όμικρον, λέγοντας ότι «θα πρέπει να επανεκτιμηθεί εάν τα αντισώματα μπορούν ακόμα να είναι αποτελεσματικά έναντι αυτής της παραλλαγής».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr