Θεσσαλονίκη μέτρα

Η εξάντληση των αντοχών του συστήματος δημόσιας Υγείας στην βόρεια Ελλάδα και η απειλή μετατροπής της Θεσσαλονίκης σε hot spot ανεξέλεγκτης διασποράς του κορονοϊού οδηγεί εσπευσμένα την κυβέρνηση σε νέα, αυστηρότερα μέτρα εν μέσω του lockdown.

Τα μέτρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας – πιθανότατα στην απογευματινή τακτική ενημέρωση – και ενδεχομένως ότι, είτε όλα είτε κάποια από αυτά, θα αφορούν όλοι την επικράτεια, καθώς η ασφυξία που επικρατεί πλέον στα νοσοκομεία στην βόρεια Ελλάδα μετατρέπει σε μία, ενιαία υγειονομική περιφέρεια ολόκληρη την χώρα.

Οι βασικές προτάσεις που φαίνονται να προκρίνονται αυτή την στιγμή είναι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 έως τις 05.00, αλλά και μείωση των επιλογών που θα έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες για να εξέλθουν από τα σπίτια τους.
  • Κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων στη Θεσσαλονίκη ή και σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.
  • Κατάργηση της δυνατότητας αποστολής sms (για σωματική άσκηση κ.ά.) στο διάστημα 9 μμ. – 5 π.μ. σε καθημερινή βάση
  • Αυστηρότεροι έλεγχοι στις μετακινήσεις. Για τον σκοπό αυτό οργανώνεται και η ενίσχυση της των τοπικών δυνάμεων της ΕΛΑΣ στην βόρεια Ελλάδα με μετακίνηση αστυνομικών και από την Αθήνα και άλλες περιοχές.

Εκρηκτική διασπορά του κορονοϊού στην βόρεια Ελλάδα

Τα δεδομένα που οδήγησαν στην απόφαση για ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, παρ΄ότι ακόμη δεν έχει κλείσει ούτε μία εβδομάδα ισχύος του lockdown,  είναι τα εξής:

  • Η εκρηκτική κατάσταση στην Θεσσαλονίκη, όπου παρά το lockdown, η πορεία της επιδημίας παραμένει εκθετική και έχει ήδη. Η οδηγία που έχει δοθεί είναι πλέον η διακομιδή των σοβαρών περιστατικών covid και στην Αθήνα, αφού με βάση τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το υπουργείο Υγείας οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία όλης της βόρειας Ελλάδας είναι πλέον γεμάτες έως και το νοσοκομείο της Ξάνθης.
  • Η εκτίμηση και οι προβολές της επιτροπής Τσιόδρα που έχει πάρει στα χέρια της η κυβέρνηση τόσο για την βόρειο Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την χώρα. Με βάση τις προβολές αυτές η δυναμική της επιδημιολογικής καμπύλης παραμένει εκρηκτική και η κορύφωση δεν διαγράφεται άμεση. Οι εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων είναι πως θα υπάρξει περαιτέρω σημαντική αύξηση των θανάτων και των διασωληνωμένων τις επόμενες ημέρες, ενώ προβλέπεται και άνοδος των ημερήσιων κρουσμάτων, πιθανότατα πάνω από τα 3.000 και κοντά στο επίπεδο των 3.100 με 3.200.

Η πιο ισχυρή δυναμική και στα κρούσματα παραμένει επίσης στην βόρεια Ελλάδα, η μεγάλη ανησυχία όμως είναι πως όσο θα διοχετεύονται περιστατικά σε άλλες πόλεις, και στην Αττική, θα κινδυνεύσει η αντοχή του συστήματος Υγείας στο σύνολό της.

Ο προβληματισμός εντείνεται, και σε επιστημονικό και σε πολιτικό επίπεδο, από το γεγονός ότι με δεδομένη την ισχύ του lockdown οι δυνατότητες για επιπλέον περιοριστικά μέτρα – και κατά συνέπεια και για την απόδοσή τους – είναι περιορισμένες.

Γέμισαν οι ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη

Με βάση τα στοιχεία από τα νοσοκομεία και το υπουργείο Υγείας χθες το πρωί, από τις 118 κλίνες Εντατικής COVID-19 της Θεσσαλονίκης, κενές ήταν οι 8, ενώ υπήρξε στιγμή μέσα στην ημέρα που ο αριθμός τους μειώθηκε στις 3. Στην Αττική, αντίστοιχα, από τις 164 κλίνες Εντατικής COVID-19, κενές ήταν χθες το πρωί οι 48.

Σε μονάδα νοσηλείας ασθενών COVID-19 πρόκειται να μετατραπεί πτέρυγα του Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 στη συμπρωτεύουσα.

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή και σχέδιο αεροδιακομιδών ασθενών που χρήζουν Εντατικής από τη Θεσσαλονίκη σε νοσοκομεία της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας. Οι αεροδιακομιδές θα γίνονται με αεροσκάφος C130 της Πολεμικής Αεροπορίας, εφοδιασμένο με την ειδική κάψουλα.

Παράλληλα, έχει εκπονηθεί σχέδιο μεταφοράς ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας άλλων νομών, πρωτίστως στη Θεσσαλία, και η επίταξη ιδιωτικών κλινικών για τη μετατροπή τους σε μονάδες αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με COVID-19.

Πηγή: economico.gr