5ετές ομόλογο

Νέα έξοδός της Ελλάδας στις αγορές.Με όπλο την, νωπή ακόμη, αναβάθμιση της οικονομίας από την Standard & Poor’s και με σύμμαχο την ευνοϊκή διεθνή συγκυρία, η χώρα επιχειρεί άμεσα νέα προσφυγή στις διεθνείς χρηματαγορές.

Η νέα κίνηση, η οποία δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και σήμερα, θα γίνει με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, την οποία έχουν αναλάβει ως ανάδοχοι οι Barclays, BofA Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale.

Η τριπλή στόχευση της νέας έκδοσης

Η νέα έξοδος στις αγορές, που επιβεβαιώνει πλήρως τις πληροφορίες που έχει ήδη δημοσιεύσει το economocio.gr, έχει τριπλή στόχευση:

  • Την αξιοποίηση των δυνατοτήτων για φθηνό δανεισμό που εξακολουθεί να δίνει η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ.
  • Το ενισχυμένο ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών για τα ελληνικά assets μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και των τραπεζών από την S&P.
  • Την άντληση επιπλέον ρευστότητας προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης της πανδημίας χωρίς να μειωθούν τα ταμειακά αποθέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό Δημόσιο σχεδιάζει να αντλήσει με την νέα έκδοση περίπου 2,5 δισ. με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 0,15% με 0,20%.
Το 5ετές λήξης 2026 έχει απόδοση 0,155%, οι παλαιότερες εκδόσεις εμφανίζουν αρνητικό επιτόκιο -0,08% και το ελληνικό 10ετές ομόλογο διαπραγματεύεται στην δευτερογενή αγορά στο 0,96%.

Το ενδιαφέρον για το νέο ελληνικό ομόλογο προδιαγράφεται ισχυρό και οι εκτιμήσεις στην αγορά είναι οι προσφορές θα κυμανθούν μεταξύ 12,5 δισ. με 15 δισ. ευρώ.

Δανεισμός πάνω από 12 δις στο σύνολο του 2021

Η νέα έκδοση, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει μεταδώσει και το Reuters επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αποτελεί πιθανότατα μια από τις δύο που σχεδιάζει για το υπόλοιπο της χρονιάς η κυβέρνηση, προκειμένου να συγκεντρώσει περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά, οι φετινές εκδόσεις πρόκειται να ξεπεράσουν τα 12 δισ. ευρώ που είχε προγραμματίσει ο ΟΔΔΗΧ τον περασμένο Δεκέμβριο, ανεβάζοντας τον δανεισμό στο ανώτερο επίπεδο των προβλέψεων.

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα αυξηθεί φέτος στη περιοχή των 352,5 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα η αναλογία του να παραμείνει για δεύτερη διαδοχική χρονιά κοντά στο 205% του ΑΕΠ.

Από τις αρχές του χρόνου έχουν αντληθεί:

  • 2,5 δισ. ευρώ με το 30ετές ομόλογο που εκδόθηκε στις 17 Μαρτίου με το τελικό κόστος δανεισμού να διαμορφώνεται στο 1,956%.
  • 3,5 δισ. με το 10ετές ομόλογο που εκδόθηκε στις 27 Ιανουαρίου με το τελικό κόστος δανεισμού να διαμορφώνεται στο 0,807%.
  • Και 3 δισ. ευρώ περίπου μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr