τουρκικό ΥΠΕΞ

«Για παραβίαση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη για άλλη μια φορά» κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με αφορμή τη νέα νομοθετική ρύθμιση της ελληνικής κυβέρνησης για τις Μουφτείες.

Όπως αναφέρει η εν λόγω ρύθμιση εκπονήθηκε χωρίς συνεννόηση με τη μειονότητα και αγνοεί τη βούλησή της αλλά και την ελευθερία της θρησκείας.

Στη συνέχεια το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρεται στο άρθρο 40 της συνθήκης της Λωζάννης ότι η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης μπορεί να διαχειρίζεται τις θρησκευτικές της οργανώσεις ενώ σημειώνει ότι το άρθρο αυτό παραβιάζεται.

Παραλήρημα περί εκφοβισμού της τουρκικής μειονότητας 

Χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός η Ελλάδα να προσπαθεί να μετατρέψει το θεσμό του Μουφτή σε δομή κάτω από το δικό της έλεγχο.

Τέλος καλεί την Ελλάδα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να θέσει τέλος στις πολιτικές πίεσης και εκφοβισμού της τουρκικής μειονότητας.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως παρουσίασε το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις Μουφτείες στη Βουλή η οποία τόνισε ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο καθεστώς Μουφτειών, ένα πλαίσιο το οποίο προκύπτει από το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, το οποίο λαμβάνει υπόψη συνταγματικές επιταγές, διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας, τη Συνθήκη της Λωζάνης, την ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου, τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Όπως τόνισε είναι ρυθμίσεις που προβλέπουν ένα πλήρες πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία της μουφτείας, δίνεται έμφαση στο θεσμό της μουφτείας, άρα έχουμε μια μετατόπιση από το πρόσωπο του μουφτή στο θεσμό της μουφτείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr