Νέο

Μείωση των ποσοστών επιδότησης, αλλαγή στον τρόπο υποβολής των αιτήσεων τερματισμό της επιδότησης των φωτοβολταϊκών στη στέγη αλλά και των κοινόχρηστων δαπανών των πολυκατοικιών –εκτός και αν συμφωνήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση και των κατοικιών τους και συνολικά της πολυκατοικίας όλοι οι ιδιοκτήτες- φέρνει ο νέος γύρος του προγράμματος “εξοικονομώ” ο οποίος θα τρέξει από το φθινόπωρο.

Στόχος η αύξηση του αριθμού των δικαιούχων 

Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων γι’ αυτό επιβάλλεται χαμηλότερο πλαφόν στο ανώτατο ποσό της επιδότησης.

Η πλατφόρμα, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο ενώ για πρώτη φορά θα καταστεί υποχρεωτική η έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει υψηλό “εισιτήριο” για όποιους κάνουν αίτηση.

Βεβαίως, για όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα, το κόστος έκδοσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας, θα καλύπτεται από το πρόγραμμα (με ποσό 250 ευρώ αρχικό συν 2 ευρώ ανά τετραγωνικό).

Για έχοντες εισοδήματα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό της επιδότησης, θα διαμορφώνεται στο 75%.

Για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ το ποσοστό θα πέφτει στο 55% ενώ για εισοδήματος έως 30.000 ευρώ, η επιδότηση θα διαμορφώνεται στο 45%. Και πάλι θα υπάρχει χρονικό περιθώριο ενός έτους από την έγκριση για να ολοκληρωθούν οι δαπάνες αναβάθμισης του κτηρίου.

Οι δύο ουσιαστικές αλλαγές 

  • Αλλάζει η διαδικασία επιλογής των τελικών δικαιούχων. Πλέον,  η τελική επιδότηση θα γίνεται  με μοριοδότηση όπου θα λαμβάνεται υπόψη τόσο η εξοικονόμηση ενέργειας από τις παρεμβάσεις που θα προτείνονται (σ.σ θα παίζει ρόλο φυσικά και η τοποθεσία του ακινήτου) όσο και το εισόδημα του ιδιοκτήτη ώστε να αποκτήσουν προβάδισμα τα φτωχότερα νοικοκυριά που έχουν πιο περιορισμένες δυνατότητες να χρηματοδοτήσουν από μόνα τους τα έργα.
  • Η επιδότηση πολυκατοικιών τύπου Β δεν θα υπάρξει στο καινούργιο πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εντάσσονται όσοι θέλουν να επιδοτήσουν αποκλειστικά κοινόχρηστες δαπάνες. Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία όλων των ιδιοκτητών οι οποίοι θα χρησιμοποιούν το διαμέρισμα ως κύρια κατοικία προκειμένου να επιδοτούνται και οι κοινόχρηστες δαπάνες. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, η επιδότηση θα αυξάνεται κατά 10%.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr