Μια εντελώς απρόβλεπτη και άκρως επικίνδυνη για τα σχέδια του Ερντογάν παρενέργεια έχει η βουτιά της τουρκικής λίρας το τελευταίο διάστημα, καθώς η Άγκυρα κινδυνεύει να… χάσει τους Τουρκοκύπριους.

Τη ώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει βγει ισχυρότερη μετά τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε η κρίση του ευρώ, ενώπιον των ολοένα αυξανόμενων οικονομικών συνεπειών της συναλλαγματικής κρίσης στην Τουρκία βρίσκεται η τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπου επικρατεί ένα κλίμα έντονης απαισιοδοξίας. Και αυτό γιατί τα προβλήματα στην προμήθεια βασικών αγαθών συνεχίζονται, παρά τις προσπάθειες της υπηρεσιακής «κυβέρνησης» να πείσει περί του αντιθέτου.

Η «κρίση του αλευριού»

Κύριο πρόβλημα αποτελεί η αδυναμία των μεγάλων εταιρειών να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σε καύσιμα παρά τις προσπάθειες της «κυβέρνησης» για επιτάχυνση της αναθεώρησης των τιμών εισαγωγής. Τα προβλήματα της ενεργειακής κρίσης δεν περιορίζονται στην πρόσβαση σε καύσιμα αλλά επεκτείνονται και στην παραγωγή ηλεκτρισμού με τις διακοπές ρεύματος στην βόρεια Κύπρο να παραμένουν συχνό φαινόμενο.

Την ίδια ώρα τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης απασχολεί η επονομαζόμενη «κρίση του αλευριού», η οποία αναφέρεται στην απόφαση της «κυβέρνησης» των Τουρκοκυπρίων να επιτρέψει την εισαγωγή αλευριού από την Τουρκία χωρίς φόρους προς αύξηση του ανταγωνισμού. Ως απάντηση, οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής αλευριού ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν την παραγωγή στα εργοστάσιά τους, καταγγέλλοντας απουσία διαβούλευσης. Τελικά, και μετά από πολιτικές παρεμβάσεις, οι παραγωγοί αποφάσισαν να άρουν προσωρινά την απόφασή τους για περαιτέρω διαβούλευση.

Αιτήσεις για δουλειά στο ελεύθερο τμήμα

Ως αποτέλεσμα της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα πολλοί Τουρκοκύπριοι αναζητούν ευκαιρίες απασχόλησης στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον τ/κ τύπο σε εξέλιξη βρίσκεται μια μεγάλη πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Τουρκοκυπριακών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (Türk-Sen), η οποία δέχεται αιτήσεις Τουρκοκύπριων που επιθυμούν να εργαστούν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συντεχνιών, οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 8 χιλιάδες, ενώ σήμερα 130 Τουρκοκύπριοι θα έχουν προσωπικές συνεντεύξεις με εργοδότη που δραστηριοποιείται στην τουριστική βιομηχανία. Οι εξελίξεις ακολουθούν μιας ιστορικού χαρακτήρα συμφωνίας μεταξύ των τουρκοκυπριακών συντεχνιών και της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ), μίας εκ των ισχυρότερων συντεχνιών των ελληνοκύπριων εργαζομένων.

Θέλουν ευρώ

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στις εισαγωγές αλλά και η άνοδος των τιμών λόγω των διακυμάνσεων της αξίας της τουρκικής λίρας πυροδότησαν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα μια συζήτηση αναφορικά με τη δυνατότητα αλλαγής νομίσματος. Μετά τις προτάσεις επιχειρηματικών συνδέσμων για αλλαγή του νομίσματος των εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία, οι οποίες μέχρι σήμερα γίνονται σε δολάρια, ακολούθησε πρόταση της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης για υιοθέτηση του ευρώ.

Με την πρόταση αυτή φαίνεται να συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το Κέντρο Μελετών Μετανάστευσης, Ταυτότητας και Δικαιωμένων (CMRIS) τα οποία δημοσιεύθηκαν στον τ/κ τύπο. Σύμφωνα με την έρευνα ποσοστό που πλησιάζει το 64% υποστηρίζει τη μετάβαση στο ευρώ ως μέτρο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που πλήττει την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

με πληροφορίες από την Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr