Πρώην μισθοφόρος της διαβόητης Ομάδας Βάγκνερ «καίει» τον Πούτιν

Μέχρι και -πρώην- μέλη της διαβόητης Ομάδας Βάγκνερ, των μισθοφόρων που θεωρείται ότι έχουν στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, παραδέχονται ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία εντελώς απροετοίμαστη για το τι θα συναντήσει, «κουρελιάζοντας» τους ισχυρισμούς Πούτιν για «κανονική πορεία» της «ειδικής επιχείρησης».

«Παιδιά, αυτό είναι λάθος»

Μιλώντας σε δυτικά ΜΜΕ ο 55χρονος Μαράτ Γκαμπιντούλιν, πρώην μέλος της Ομάδας Βάγκνερ, που είχε συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στη Συρία, αποκάλυψε ότι παρότι αποχώρησε από την ομάδα το 2019, σύνδεσμός του επιχείρησε να τον κάνει να επιστρέψει για την επιχείρηση στην Ουκρανία, αλλά, όπως είπε ο ίδιος, αρνήθηκε καθώς υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν ήταν σε καμία περίπτωση προετοιμασμένες για την εισβολή.

«Νόμιζαν ότι θα συναντήσουν έναν διαλυμένο στρατό, αντί για καλά εκπαιδευμένες μονάδες», είπε ο Γκαμπιντούλιν, ο οποίος πλέον ζει και εργάζεται στη Γαλλία. «Τους είπα, “παιδιά, αυτό είναι λάθος“», συμπλήρωσε, λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις σοκαρίστηκαν από την σκληρή αντίσταση των Ουκρανών, αλλά και από την οργάνωση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας που, κατά τον ίδιο, έκανε σχεδόν αναπόφευκτη την αποτυχία κατάληψης του Κιέβου.

Η αποτυχία της «ειδικής επιχείρησης»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο port parole του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πέσκοφ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ούτε τον Γκαμπιντούλιν, ούτε τις σχέσεις του με ομάδες μισθοφόρων και απέρριψε κάθε σχέση της ρωσικής κυβέρνησης με τέτοιες ομάδες, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έκανε κανένα σχόλιο. Ωστόσο, οι απόψεις του Γκαμπιντούλιν φαίνεται ότι αντηχούν θέσεις κι άλλων Ρώσων αναλυτών που θεωρούν ότι η εισβολή στην Ουκρανία διεξάγεται με αποτυχημένο τρόπο.

Ο Γκαμπιντούλιν συμμετείχε σε μερικές από τις πλέον αιματηρές συγκρούσεις στη Συρία, όπου η Ρωσία στήριξε το καθεστώς Άσαντ. Τραυματίστηκε σοβαρά σε μάχη στα βουνά της Λατάκιας και πέρασε μια εβδομάδα σε κώμα και εν συνεχεία υποβλήθηκε σε σοβαρές εγχειρήσεις για να σωθεί η ζωή του. Ωστόσο, η εμπειρία του από τη Συρία τον έκανε εξαρχής εξαιρετικά επιφυλακτικό για τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία προσέγγιζε την «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία, σε μια χώρα με ισχυρό πυροβολικό και αεράμυνα.

Ο «σεφ του Πούτιν»

Μιλώντας στο Παρίσι για την προώθηση του βιβλίου του για την εμπειρία του από την Ομάδα Βάγκνερ, ο Γκαμπιντούλιν σημείωσε ότι στη Συρία ο ρωσικός στρατός δεν συμμετείχε κανονικά σε μάχες και ότι αρκούνταν κυρίως σε αεροπορικές επιδρομές κατά του ISIS και των αντιφρονούντων: «Όταν οι ένοπλες δυνάμεις έπρεπε να μάθουν πώς να πολεμούν, δεν το έκαναν στα αλήθεια», σημείωσε, ενώ δήλωσε ότι θεωρούσε «αδύνατο» το ενδεχόμενο η Ρωσία να κάνει πόλεμο με την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι ΗΠΑ και ΕΕ θεωρούν ότι ο ιδρυτής της Ομάδας Βάγκνερ είναι ο Ρώσος επιχειρηματίας Γεβγένι Πριγκόζιν, γνωστός ως «σεφ του Πούτιν», αν και ο ίδιος αρνείται κάτι τέτοιο. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει καλύψει πλήρως τη δράση των μισθοφορικών ομάδων, όπως η Βάγκνερ, λέγοντας ότι μπορούν να εργάζονται όπου θέλουν, υπό την προϋπόθεση ότι σέβονται τη ρωσική νομοθεσία. Η Ομάδα Βάγκνερ έχει κατηγορηθεί για υπερβολική βία και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε Συρία και Λιβύη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr