Μέρκελ Μακρόν

Προθεσμία μίας εβδομάδας για αποκλιμάκωση δίνουν στην Αγκυρα η Γαλλία και η Γερμανία, προειδοποιώντας με πιθανή επανεξέταση της στάσης της Ε. Ε. στο θέμα των κυρώσεων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας κατήγγειλαν ανοιχτά την Τουρκία ότι συνεχίζει να προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και της έδωσαν διορία μιας εβδομάδας για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της.

Λεντριάν: Η ΕΕ έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος

«Μας είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Άγκυρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, εαν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον διάλογο.

Μάας για κυρώσεις: Θα δούμε ποια θα είναι η στάση της ΕΕ

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος της και πάλι στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να αποφασισθούν κυρώσεις από την Ε.Ε., ο Μάας δήλωσε πως η Ένωση θα περιμένει μια εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.

«Είναι δύο φορές που δεν έγιναν συνομιλίες οι οποίες αναμένονταν και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν», δήλωσε. «Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν υπάρξει πρόοδος σε μια εβδομάδα και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Ε.Ε.».

Ο Λεντριάν επέκρινε τον ρόλο της Τουρκίας και στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, όπου υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των αρμενικής καταγωγής κατοίκων της περιοχής.

«Δεν θα υπάρξει στρατιωτική νίκη στο θέμα αυτό, έτσι πρέπει να εφαρμοσθεί η κατάπαυση του πυρός», δήλωσε. «Αυτό που μπορούμε να δούμε σήμερα είναι πως η μοναδική χώρα που δεν καλεί σε σεβασμό της κατάπαυσης του πυρός είναι η Τουρκία και αυτό είναι επιζήμιο».

Πηγή: economico.gr