Για άλλη μια φορά η Τουρκία βρίσκεται να εμπλέκεται σε υπόθεση σχετιζόμενη με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ενισχύοντας την αίσθηση ότι, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Άγκυρας, συνεργαζόταν με τους ακραίους τζιχαντιστές.

Βιομηχανία πλαστών διαβατηρίων

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, Ουζμπέκος με έδρα την Τουρκία έχει στήσει ένα άκρως επικερδές κύκλωμα παροχής πλαστών διαβατηρίων και άλλων ταξιδιωτικών εγγράφων (βίζες, κλπ) σε μέλη του ISIS που φεύγουν από τη Συρία μέσω των συνόρων με την Τουρκία, παραλαμβάνουν έναντι αδρής αμοιβής τα υψηλής ποιότητας πλαστά έγγραφα και με αυτά μεταβαίνουν στη Βρετανία, την ΕΕ, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, το ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον δέκα τζιχαντιστές που χρησιμοποίησαν τον Ουζμπέκο πλαστογράφο (ο οποίος χρησιμοποιεί την κρυπτογραφημένη υπηρεσία μηνυμάτων Telegram και χρεώνει ως και 15.000 δολάρια τα πλαστά έγγραφα) έφυγαν σαν… κύριοι από την Τουρκία μέσω του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, χρησιμοποιώντας πλαστά διαβατήρια από διάφορες χώρες.

Ο ρόλος της Άγκυρας

Η αποκάλυψη του Guardian έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η Τουρκία επιχειρεί να δείξει ένα «καλό» πρόσωπο προς τη Δύση και ιδίως προς τις ΗΠΑ. Από την αρχή της εμφάνισης του ISIS, η Άγκυρα έχει πλειστάκις κατηγορηθεί ότι είτε «κάνει τα στραβά μάτια» επιτρέποντας σε μαχητές από διάφορες χώρες να περάσουν σε Συρία και Ιράκ είτε ότι έχει συναλλαγές με τους ακραίους τζιχαντιστές της οργάνωσης.

Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει ότι το ISIS, σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ, συνεχίζει να χρησιμοποιεί «κόμβους» μέσα στην Τουρκία, προκειμένου τα μέλη του να βρίσκουν χρήματα και καταφύγιο. Επίσης, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η Άγκυρα έδωσε τουρκική υπηκοότητα σε οκτώ μέλη του ISIS, τα περιουσιακά στοιχείων των οποίων είχαν «παγώσει» λόγω συμμετοχής τους στην τρομοκρατική οργάνωση.

Τι λέει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

Η εικόνα αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι έχει κάνει όσα καμία άλλη χώρα για τη μάχη κατά του ISIS. Πριν από μερικά χρόνια, δυτικά ΜΜΕ είχαν υποστηρίξει ότι η Άγκυρα παρείχε υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και καταφύγιο σε τζιχαντιστές από τη Συρία και το Ιράκ, με αντάλλαγμα τη μεταφορά από της χώρες αυτές πετρελαίου στην Τουρκία, αλλά και επιθέσεις στους Κούρδους.

Κατά τα φαινόμενα, ωστόσο, οι δραστηριότητες του Ουζμπέκου έχουν μπει στο στόχαστρο του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, πηγή του οποίου δήλωσε στον Guardian ότι γνωρίζει για τη δράση του, καθώς και την είσοδο των μελών του ISIS σε ευρωπαϊκές χώρες. Το ανησυχητικό είναι ότι το υπουργείο υπογραμμίζει ότι οι ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές δεν έχουν κατορθώσει να τους εντοπίσουν όλους και να τους συλλάβουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr