Σε απελπιστική κατάσταση φέρνει η λειψυδρία και η ξηρασία εκτεταμένες περιοχές της Ευρώπης, απειλώντας τις οικονομίες και τις ζωές των κατοίκων πολλών χωρών.

Σε κατάσταση ξηρασίας

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι τμήματα της νότιας, της κεντρικής και της ανατολικής Αγγλίας έχουν τεθεί επίσημα σε κατάσταση ξηρασίας έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο ζεστού και ξηρού καιρού. «Όλες οι εταιρίες ύδρευσης μας διαβεβαίωσαν πως οι απαραίτητες προμήθειες είναι ακόμη ασφαλείς», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υπουργός Υδάτινων Πόρων Στιβ Νταμπλ.

Χρήση του νερού με σύνεση

«Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από ποτέ άλλοτε για περιόδους ξηρού καιρού, αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση εκ του σύνεγγυς, περιλαμβανομένων των επιπτώσεων για τους αγρότες και το περιβάλλον, και να λαμβάνουμε περαιτέρω δράση όπως απαιτηθεί» σημείωσε, ενώ η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της χώρας τόνισε ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στις περιοχές που πλήττονται από την ξηρασία θα πρέπει να έχουν «μεγάλη επίγνωση των πιέσεων στους υδάτινους πόρους» και να χρησιμοποιούν το νερό με σύνεση.

Στερεύει ο Τάμεσης

Οι εταιρείες ύδρευσης θα πρέπει να δράσουν για να μειώσουν τις διαρροές στο δίκτυο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καθώς και να λάβουν ευρύτερα μέτρα, σύμφωνα με την βρετανική κυβερνητική υπηρεσία. Η ροή του νερού στην πηγή του ποταμού Τάμεση έχει μειωθεί όσο ποτέ καθώς η Αγγλία έχει μπει σε μια ξηρασία για την οποία ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η χώρα είναι απροετοίμαστη. Ο ποταμός Τάμεσης εκτείνεται σε μήκος 356 χιλιομέτρων στη νότια Αγγλία, από το Γκλόστερσαϊρ στα δυτικά μέσα από την καρδιά του Λονδίνου, πριν εισέλθει στη θάλασσα στο Έσσεξ στα ανατολικά.

Η φυσική πηγή που τροφοδοτεί τον ποταμό, στερεύει τα περισσότερα καλοκαίρια. Φέτος όμως η ξηρή κοίτη του ποταμού φτάνει σημαντικά πιο κάτω από τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των εμπειρογνωμόνων σε θέματα διατήρησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr