Ερντογάν Μπάιντεν
Belgium NATO Summit

O Tαγίπ Ερντογάν έφυγε από την συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στέλνοντας μηνύματα ισχύος, όμως η πραγματικότητα μάλλον απειλεί να τον προσγειώσει απότομα. Πρόκειται για την πραγματικότητα που διαμορφώνει αφενός η σταθερή απαίτηση των ΗΠΑ για εγκατάλειψη του συστήματος των ρωσικών πυραύλων S-400 και, αφετέρου τα νέα ρίσκα για την τουρκική οικονομία – ρίσκα, τα οποία εντάθηκαν μετά την απόφαση της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, της Fed, να προχωρήσει σταδιακά σε πιο σφιχτή νομισματική πολιτική και, προοπτικά, σε αύξηση των επιτοκίων της.

“Είπα στον Μπάιντεν ότι δεν αλλάζουμε στάση για τους S-400”

Ως προς το πρώτο σκέλος, το γεωπολιτικό, ο Ερντογάν επιμένει προσώρας να παίζει επιθετική άμυνα και διαμηνύει ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να μεταβάλει την στάση της στους S-400, δηλαδή δεν πρόκειται να τους εγκαταλείψει.

«Είπα στον Μπάιντεν ότι δεν πρέπει να περιμένουν από τη Τουρκία να κάνει κάτι διαφορετικό ως προς τα θέματα των F-35 και των S-400. Διότι κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε για τα F-35 και δώσαμε τα απαιτούμενα χρήματα», δήλωσε χθες ο Ερντογάν, σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Θα διεκδικήσουμε όλα μας τα δικαιώματα», πρόσθεσε.

Οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον όμως επιμένουν πως, παρά το σκηνικό «μη ρήξης» στην συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να κάνουν «χατίρια» στην Αγκυρα. Και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα επιμείνει σε ριζικές λύσεις στο ζήτημα στον S-400.

Wall Street Journal: Νέοι κίνδυνοι για την τουρκική οικονομία

Την ίδια ώρα η Wall Street Journal δείχνει νέο κλοιό πιέσεων για την τουρκική οικονομία. Συγκεκριμένα, γράφει ότι οι πλέον ευάλωτες στην προχθεσινή απόφαση της Fed για σταδιακή στροφή σε πιο σφιχτή νομισματική πολιτική είναι οι αναδυόμενες αγορές, που είναι εξαρτώμενες από το δολάριο, ευάλωτες. Και πως στην πρώτη γραμμή του κινδύνου βρίσκεται η Τουρκία.

Η Wall Street Journal επισημαίνει πως η προοπτική αύξησης των επιτοκιων της Fed ενισχύει το δολάριο και το κάνει ακόμη πιο ακριβό για την κυβέρνηση της Τουρκίας και τις υπερχρεωμένες τουρκικές εταιρείες που πρέπει να εξοφλήσουν δάνεια σε ξένο νόμισμα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Fed ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι επίκειται αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων εντός του 2023, περίπου μισό χρόνο νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Fitch: Ευάλωτες σε διακοπή χρηματοδότησης οι τουρκικές επιχειρήσεις

Ανάλογες προειδοποιήσεις απηύθυνε χθες και η Fitch. Ο διεθνής οίκος, σε έκθεσή του τονίζει ότι «η ισχνή αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας, ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθωρισμός και οι προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα υιοθετήσουν πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, σημαίνουν ότι οι υπερχρεωμένες τουρκικές εταιρείες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην αστάθεια του νομίσματος».

“Η ευρεία χρήση από τις τουρκικές επιχειρήσεις του δανεισμού σε ξένο νόμισμα τις καθιστά από τις πιο εκτεθειμένες στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής», αναφέρει η έκθεση.

Το σκληρό νόμισμα αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο το 70% του τουρκικού εταιρικού χρέους, αλλά μόνο το 46% των εσόδων, σύμφωνα με την Fitch.

“Οι τουρκικές εταιρείες συχνά εξαρτώνται περισσότερο από τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από εταιρείες άλλων αναδυόμενων αγορών και συχνά έχουν πρόσβαση μόνο σε μη δεσμευμένες τραπεζικές ροές”, τονίζεται στην έκθεση και προστίθεται: “Το γεγονός αυτό αφήσει εκτεθειμένες τις τουρκικές επιχειρήσεις σε πιθανή διακοπή χρηματοδότησης και, εν τέλει, σε διακοπή λειτουργίας»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr