Τα «γεράκια» της Ρωσίας είναι έξαλλα με την τακτική Πούτιν

Οι μεγάλες απώλειες σε ανθρώπους και υλικό και η αργή εξέλιξη της «ειδικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται ότι δημιουργούν αναταράξεις στη Μόσχα και «ξυπνούν» τα «γεράκια», τα οποία και απαιτούν πολύ πιο σκληρή τακτική.

Πιέσεις για πόλεμο

Μια από τις πιο ισχυρές ομάδες πίεσης βετεράνων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, η Πανρωσική Συνέλευση Αξιωματικών, με επιστολή της προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν ασκεί δριμεία κριτική στην ως σήμερα τακτική της Μόσχας, λέγοντας ότι η «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία έχει αποτύχει και καλώντας τον Ρώσο πρόεδρο να παραδεχθεί ότι η εισβολή δεν είχε στόχο την «αποναζιστοποίηση» της γείτονος χώρας, αλλά αφορούσε την ίδια την ύπαρξη της Ρωσίας και τη θέση της στην παγκόσμια τάξη.

Το φιάσκο του Σιβέρσκι Ντόνετς

Η ομάδα των βετεράνων εκτιμά ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία έχει αποτύχει και λήξει και ζητά από τον Πούτιν να κηρύξει κανονικά πόλεμο στη γείτονα χώρα, ασκώντας ιδιαίτερα αυστηρή κριτική στην επιχείρηση των ρωσικών στρατευμάτων να διασχίσουν τον ποταμό Σιβέρσκι Ντόνετς, η οποία κατέληξε σε καταστροφή με δεκάδες άρματα μάχης να καταστρέφονται και τουλάχιστον 400 Ρώσους στρατιώτες νεκρούς ή τραυματίες.

Απώλεια ελέγχουν της πληροφορίας

Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αναφορά των βετεράνων στο φιάσκο αυτό, εκτός του ότι δείχνει ότι ακόμα και «σκληροί» υποστηρικτές της επιχείρησης κατά της Ουκρανίας έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους, υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι το Κρεμλίνο έχει αρχίσει να χάνει τον αυστηρό έλεγχο των πληροφοριών σχετικά με την «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία και τις πραγματικές της συνέπειες για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, τρεις μήνες μετά την έναρξή της.

Οι βετεράνοι απαιτούν

Η Πανρωσική Συνέλευση Αξιωματικών στην επιστολή της στον Πούτιν ζητά από το Κρεμλίνο να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις που βρίσκονται σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία, να αυξήση την υποχρεωτική θητεία κατά ένα έτος, να τοποθετήσει πολεμικές διοικήσεις στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ και να εφαρμόσει τη θανατική ποινή για λιποτάκτες. Αναλυτές σε χώρες της Δύσης, πάντως, εκτιμούν ότι προς το παρόν η Ρωσία δεν μπορεί να κινητοποιήσει άλλες δυνάμεις.

«Πονοκέφαλος» για Πούτιν

Το πρόβλημα για τον Πούτιν είναι ότι πλέον και πολίτες που εξαρχής είχαν ταχθεί υπέρ της εισβολής στην Ουκρανία αρχίζουν να ασκούν κριτική για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η ειδική επιχείρηση, με τα ρωσικά social media να είναι γεμάτα με αναλύσεις καθόλου κολακευτικές για τη διοίκηση των ρωσικών δυνάμεων. Η κατάσταση αυτή δεν είναι καθόλου βολική για τον Ρώσο πρόεδρο, καθώς εκτός από τους Ρώσους που εξαρχής τάχθηκαν κατά του πολέμου, καλείται να διαχειριστεί και τους συμπατριώτες του που απαιτούν εδώ και τώρα ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr