Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο καυγάς στη Γερμανία για την έγκριση πώλησης όπλων -κυρίως στην Αίγυπτο- από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Μέρκελ, λίγες ημέρες πριν αναλάβει η νέα κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς.

Συγκεκριμένα, όπως είχε γράψει και το economico.gr, h υπηρεσιακή κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», στην οποία συμμετείχαν η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ενέκρινε εξαγωγές αξίας σχεδόν 5 δισ. ευρώ τις τελευταίες εννέα ημέρες της στην εξουσία. Η αξία των εξαγωγών όπλων με κυβερνητική άδεια το τρέχον έτος ξεπέρασε έτσι τα 9 δισεκ. ευρώ.

«Κροκοδείλια δάκρυα»

Πρόκειται για ποσό άνευ προηγουμένου, ενώ χώρα που εισήγαγε μακράν τα περισσότερα εξ αυτών ήταν η Αίγυπτος, η κυβέρνηση της οποίας επικρίνεται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εμπλοκή της στις ένοπλες συρράξεις στην Υεμένη και στη Λιβύη.

Η νέα κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του κεντροαριστερού SPD, με εταίρους τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), σχεδιάζει μεταρρύθμιση των κανονισμών για τις εξαγωγές όπλων, ώστε να περιοριστούν οι πωλήσεις στις λεγόμενες τρίτες χώρες, πέραν της ΕΕ και του NATO. Ωστόσο, στέλεχος του CDU υπερασπίστηκε τις πωλήσεις αυτές.

Ο Ρόντεριχ Κίζεβετερ, ειδικός του CDU σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι «οι ενέργειες της ομοσπονδιακής υπηρεσιακής κυβέρνησης βρίσκονταν εντός του πλαισίου του νόμου. Κατά συνέπεια, οι επικρίσεις των Πρασίνων και της Αριστεράς δεν είναι τίποτα περισσότερο από κροκοδείλια δάκρυα».

Το επίμαχο IRIS-T SL

Τον μεγαλύτερο «θόρυβο» για τις πωλήσεις αυτές προκάλεσε το γεγονός ότι η απελθούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση στη Γερμανία έδωσε «το πράσινο φως» γισ την πώληση 16 πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς τύπου IRIS-T SL στο Κάιρο, μαζί με την παράδοση τριών φρεγατών τύπου MEKO A-200 EN.

Το IRIS-T SL είναι ένα κινητό πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας που χρησιμοποιεί τον κατευθυνόμενο πύραυλο IRIS-T, η κατασκευή του οποίου σχεδιάστηκε ειδικά για την αναχαίτιση και την καταστροφή εχθρικών ανέριων απειλών. Είναι εξοπλισμένος με έναν ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης (IIR) για υψηλή ακρίβεια σε πεδία επιχειρήσεων όπου λειτουργούν σηστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, όπως αντίμετρα (ECM) και παρεμβολείς (jammers).

Το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας IRIS-T SLM μπορεί να καταστρέψει ένα ευρύ φάσμα απειλών,όπως βαλλιστικοί πύραυλοι, ρουκέτες, συμβατικοί πύραυλοι αέρος – εδάφους, πύραυλοι cruise, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα και υπό προϋποθέσεις μαχητικά αεροσκάφη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr