Όλο και περισσότεροι αναλυτές στο εξωτερικό αναφέρονται στον αναθεωρητισμό του Ερντογάν και επισημαίνουν τις σχετικές διεργασίες που συντελούνται στην Άγκυρα, αυτή την περίοδο, θεωρώντας ότι η Άγκυρα ίσως επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, με στόχο όχι μόνο τα νησιά αλλά και τον απογαλακτισμό της από τις ΗΠΑ

Σε άρθρο του ο Ryan Gingeras, ειδικός στα θέματα Τουρκίας, Βαλκανίων και Μέσης Ανατολής, καθηγητής σήμερα στο “Department of National Security Affairs at the Naval Postgraduate School” των ΗΠΑ, δίνει μια πιό σφαιρική εξήγηση των αναθεωρητικών επιδιώξεων του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν. Παραθέτει μια σειρά επιχειρήματα που καταγράφονται στην Άγκυρα και διαμορφώνουν την Τουρκική Κοινή Γνώμη. Και θεωρεί ως σοβαρό ενδεχόμενο ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Στην Τουρκία σήμερα πυκνώνουν οι φωνές “γνωμηγητόρων” που θεωρούν ότι η Τουρκία απομονώνεται από τις ΗΠΑ και τους σημαντικούς συμμάχους της. Και, μεταξύ συνωμοσιολογίας και γεωπολιτικής ανάλυσης, εξηγούν ότι αυτό είναι ένα αμερικανικό σχέδιο ηγεμονίας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και πως η Αθήνα συμμετέχει στο σχέδιο αυτό.

«Η Αθήνα συνένοχη σε σχέδιο των ΗΠΑ για απομόνωση της Τουρκίας»

Σύμφωνα με τον Ryan Gingeras, Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης υποστηρίζουν ευρέως, την τελευταία περίοδο, ότι η Αθήνα είναι συνένοχη σε ένα σχέδιο που εξελίσσεται από την Ουάσιγκτον, προκειμένου να αξιοποιηθεί η κρίση στην Ουκρανία για να υπονομεύσει τις περιφερειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας.

Η υποστήριξη του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες της Ουκρανικής αντίστασης, σύμφωνα με πολλούς Τούρκους αναλυτές, είναι μέρος αυτού του ευρύτερου σχεδίου για τον αμερικανικό έλεγχο στο Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα. «Πίσω από όλα αυτά», σημειώνει ένας διακεκριμένος τούρκος αρθρογράφος, «βρίσκεται το σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να επεκτείνουν τη διεθνή τους ηγεμονία». Η υποστήριξη της Ελλάδας, από τις ΗΠΑ, καθώς και η προώθηση της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αποτελούν βασικά στοιχεία αυτής της ευρύτερης Αμερικανικής φιλοδοξίας. «Η Τουρκία, σε κάθε περίπτωση, στέκεται εμπόδιο», υποστηρίζεται στην Άγκυρα.

“Τώρα είναι μια στιγμή ευκαιρίας για τον Ερντογάν”

Στο πλαίσιο αυτών πεποιθήσεων, η σημερινή στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν είναι αποκλειστικά προϊόν της εσωτερικής πολιτικής, όπως υποστηρίζεται από πολλούς.

Κατά την αξιολόγηση του αντίκτυπου που θα μπορούσε να έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στην τουρκική εξωτερική πολιτική, ο μελετητής Σελίμ Κορού ( μέλος του Foreign Policy Research Institute και αναλυτής του Economic Policy Research Foundation της Τουρκίας) θεωρεί ότι ο Ερντογάν μπορεί να αισθανθεί μια στιγμή ευκαιρίας να επιδιώξει ένα ευρύ σύνολο αναθεωρητικών στόχων “στο κοντινό του εξωτερικό”.

Ο Κόρου εκτιμά ότι, με την υποστήριξη των δεξιών πολιτικών και του κατεστημένου ασφαλείας της χώρας, η Άγκυρα «θα μπορούσε να πιέσει πιο έντονα τα ελληνικά ναυτικά σύνορα, τα οποία πιστεύει ότι είναι παρανόμως εξοπλισμένα εναντίον της Τουρκίας».

Στο μυαλό του Ερντογάν

Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε θεωρητικά ότι ένας πραγματικός πόλεμος πάνω από το Αιγαίο παραμένει ένα απίθανο γεγονός, σημειώνει ο Ryan Gingeras. Άλλωστε, η Αθήνα και η Άγκυρα κατάφεραν να αποτρέψουν τη σύγκρουση για δεκαετίες παρά τις έντονες διαφωνίες για μια σειρά ζητημάτων.

Επιπλέον, δεδομένης της αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το πολιτικό και οικονομικό κόστος της ένοπλης αντιπαράθεσης στην περιοχή θα ήταν τρομερό τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ελλάδα.

Οι εσωτερικές υποθέσεις και στις δύο χώρες, ωστόσο, μπορεί να ωθήσουν τους πολιτικούς ηγέτες να λάβουν δραστικά μέτραε και να ωθήσουν σε διαφορετικές εξλίξεις. Κυρίως ο Ερντογάν έχει ανάγκη να στηρίξει την εκλογική βάση του, αφού η προοπτική των εκλογών στην Τουρκία βαραίνει  περισσότερο το μυαλό του. Με τον πληθωρισμό να είναι ανεξέλεγκτος και τη δημοτικότητα του κόμματός του να αρχίζει να διολισθαίνει, οι δικές του ελπίδες για επανεκλογή έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ερντογάν έχει επιδείξει απροθυμία να συμπαρασταθεί πλήρως στη Δύση  – παρά τη σχετική ομοφωνία του ΝΑΤΟ – στη στήριξη της Ουκρανίας. Είναι επίσης σαφές ότι ο Ερντογάν δεν υπολογίζει απαραίτητα τις πιθανές συνέπειες από την απειλή του να επιτεθεί στις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ .

Το πιθανό ενδεχόμενο στο Αιγαίο

Σε κάποιο βαθμό, η αίσθηση ανασφάλειας της Τουρκίας, αύμφωνα με τα παραπάνω σενάρια και αναλύσεις στην Άγκυρα, απηχεί αυτήν της Ρωσίας πριν την εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνει ο Ryan Gingeras.

  • Όπως και στην περίπτωση των Τουρκο – Ελληνικών σχέσεων, η Ρωσία και η Ουκρανία μοιράζονται μια μακρά ιστορία ανταγωνισμού και διαφωνιών σε ζητήματα εδαφών.
  • Όπως οι Ρώσοι υποστηρικτές του Πούτιν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας (που τη θεώρησαν “μπροστινό” των ΗΠΑ και απειλή για τη Ρωσία) έτσι εξέχουσες φωνές στην Τουρκία βλέπουν παρομοίως το Αιγαίο ως ένα πιθανό μέτωπο σε έναν αγώνα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, με αντιπροσώπους τους.

“Μπορεί να είναι αυτή η πεποίθηση, επισημαίνει ο Gingeras, που οδήγησε την κυβέρνηση του Ερντογάν να επαναλάβει την απειλή της ότι θα «προχωρήσει περαιτέρω», αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο (και στέλνοντας έτσι μηνύματα στην Ουάσιγκτον).

Εάν η τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία δίνει κάποιο μάθημα, αυτό είναι ότι δεν πρέπει να υποτιμάμε τον κίνδυνο σύγκρουσης. Ένας πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι όχι απλά ένα ενδεχόμενο αλλά ίσως, κάποια στιγμή, το πιθανό ενδεχόμενο”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr