επίμονο φλερτ Ερντογάν

Συνεχίζει τις επιθέσεις φιλίας προς την Ε.Ε,  η Τουρκία ενόψει του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών που θα πραγματοποιηθούν πιθανόν στα τέλη Φεβρουαρίου αλλά  και της πενταμερούς διάσκεψης για το κυπριακό, πιθανόν στις αρχές Μαρτίου.

Στρατηγική στόχευση του προέδρου Ερντογάν το επόμενο διάστημα είναι να ακυρώσει ενδεχόμενη βούληση των Ευρωπαίων για επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία και ταυτόχρονα να βελτιώσει την εικόνα της χώρας του στη νέα αμερικανική ηγεσία Μπάιντεν, η οποία  επιμένει στο αυστηρό απαγορευτικό για τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρίσκεται από χθες  στα κατεχόμενα για μια κοινή γραμμή ενόψει της διάσκεψης για το κυπριακό, με το νέο πρόεδρο του ψευδοκράτους και εκλεκτό του Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ που προτάσσει τη διχοτόμηση του νησιού που αντιβαίνει στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Στην ίδια γραμμή έχει κινηθεί και ο Ερντογάν. Διπλωματικές πηγές όμως εκτιμούν ότι δεν θα το τραβήξει στα άκρα, ο στόχος είναι να παζαρέψει μεγαλύτερη αυτονομία για την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Επιφυλακτικότητα και αναμονή από την Αθήνα 

«Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει την ενεργή διπλωματία για την επίλυση κρίσεων από τη συσσώρευση περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων» δήλωσε ο εξ απορρήτων του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν. Χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα για την βελτίωση των διμερών σχέσεων και για την ισορροπία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η Αθήνα, ωστόσο, κρατάει μικρό καλάθι καθώς δεν έχει πειστεί για τις αγαθές προθέσεις του Ερντογάν. Άλλωστε, τόσο ο ίδιος όσο και οι στενοί του συνεργάτες, με κάθε ευκαιρία εξαπολύουν επιθέσεις προς την Ελλάδα, επιχειρώντας να επιβάλλουν εφ όλης της ύλης διάλογο.

Ενα πρώτο δείγμα προθέσεων

Ένα πρώτο δείγμα των τουρκικών προθέσεων θα δοθεί στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ εντός του μήνα.

Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας που θα διεξαχθούν στην Αθήνα, θα είναι ένα ακόμη βήμα δηλωτικό των τουρκικών προθέσεων αν και δεν αναμένονται ειδήσεις πέραν της συνέχισης των συνομιλιών που όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστούν με επαναλαμβανόμενους γύρους, τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο- Ιούνιο όπως εκτιμούν διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές.

Το τετ α τετ Δένδια – Τσαβούσογλου

Όσο για το αναμενόμενο τετ α τετ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τοποθετείται εκτός απροόπτου, στο περιθώριο της πενταμερούς διάσκεψης για το κυπριακό που συγκαλείται, στις αρχές Μαρτίου υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, στο Γκριν Τρι του Λονγκ Άιλαντ στις ΗΠΑ.

Πηγή: economico.gr