Συνάντηση Ακάρ με Κραμπ-Καρενμπάουερ στο Βερολίνο

Μετά την ευρωπαϊκή «επιχείρηση γοητείας» του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήρθε η ευρωπαϊκή ώρα του Χουλουσί Ακάρ. Για την ακρίβεια, ήρθε η… γερμανική ώρα για τον τούρκο υπουργό Αμυνας, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο για μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση με την γερμανίδα ομόλογό του στην οποία θα τεθούν τα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου, των εξοπλισμών, αλλά και των ελληνοτουρκικών.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σήμερα το μεσημέρι, στις 12 ώρα Ελλάδας θα ξεκινήσουν στο Βερολίνο οι συνομιλίες της υπουργού Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπαόυερ με τον τούρκο ομόλογο της Χουλουσί Ακάρ. Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα άλλα θέματα θα αφορούν κυρίως ζητήματα του ΝΑΤΟ αλλά και της Μαύρης Θάλασσας δεδομένου ότι αποτελεί τμήμα των νοτιοανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ.

Ενόψει της επίσκεψης του κ. Ακάρ, η γερμανίδα υπουργός Άμυνας επικοινώνησε την περασμένη εβδομάδα τόσο με τον έλληνα ομόλογό της, Νίκο Παναγιωτόπουλο, όσο και με τον κύπριο υπουργό Αμυνας, Χαράλαμπο Πετρίδη.

Εκτός ατζέντας τα γερμανικά υποβρύχια

 Οι κύριοι Παναγιωτόπουλος και Πετρίδης την ενημέρωσαν για τη στάση δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή όσο και για επιμέρους πλευρές των σχέσεων με την Τουρκία.

Ο έλληνας υπουργός Άμυνας έθεσε θέμα διακοπής της παράδοσης των υποβρυχίων της «Κλάσης 214» της γερμανικής ThyssenKrupp Marine Systems στην Τουρκία. Το θέμα αυτό δεν θα βρίσκεται όμως στην ημερησία διάταξη της συνάντησης Κραμπ-Καρενμπάουερ και Ακάρ. Η επίσημη θέση του Βερολίνου είναι ότι δεν πρόκειται να ακυρώσει τα συμβόλαια που υπέγραψε το 2009 με την Άγκυρα. Και τούτο παρ’ ότι τα τελευταία χρόνια η Γερμανία έχει σταδιακά μειώσει κατά πολύ τις νέες άδειες για εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία.

Αντιθέτως, στην συνάντηση ο κ. Ακάρ θα θέσει το θέμα του ελέγχου τουρκικού φορτηγού πλοίου στη Μεσόγειο από γερμανικό πολεμικό σκάφος στο πλαίσιο της αποστολής «Ειρήνη» της ΕΕ πριν από λίγον καιρό. Επ’ αυτού η γερμανική θέση είναι ότι το γερμανικό πλήρωμα έδρασε νόμιμα και ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να συμβάλει στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την υλοποίηση του εμπάργκο που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“Σημαντικός εταίρος” για την Γερμανία η Τουρκία

Συνοπτικά, οι πληροφορίες αυτές όσο και το πλαίσιο της συνάντησης επιβεβαιώνουν ότι, επί της αρχής, το Βερολίνο θεωρεί την Τουρκία σημαντικό στρατηγικό παράγοντα σε ό,τι φορά την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ενδεικτική αυτής της θεώρησης είναι και η δήλωση της κ. Κράμπ-Καρενμπάουερ το Σαββατοκύριακο, βάσει της οποίας η Τουρκία είναι «σημαντικός και σεβαστός εταίρος στο ΝΑΤΟ».

Όπως και η πρόσφατη επίσκεψη του γερμανού υπόυργού Εξωτερικών, Χάικο Μαας, στην Άγκυρα έτσι και η επίσκεψη του κ. Ακάρ στο Βερολίνο συνιστά ενθάρρυνση της Τουρκία από την πλευρά της Γερμανίας να συνεχίσει την πολιτική της αποκλιμάκωσης της έντασης στην. ανατολική Μεσόγειο και του διαλόγου με την Ελλάδα για να βρεθούν λύσεις στα επίμαχα θέματα. Το Βερολίνο δεν πρόκειται να εμπλακεί σε αυτές τις συνομιλίες.

Κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ότι την απάντηση θα πρέπει να τη δώσουν η Αθήνα και η Άγκυρα μέσω του διαλόγου και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Δεδομένου ότι τα ζητήματα που τίθενται είναι «σύνθετα», η γερμανική κυβέρνηση έχει υποδείξει στις δύο πλευρές να αποταθούν ενδεχομένως στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στην περίπτωση της Κύπρου η γερμανική θέση είναι ότι η βάση για μια λύση είναι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και αποφάσεις της ΕΕ.

Η Γερμανία δεν έχει αυταπάτες

Βέβαια, η Γερμανία δεν διακατέχεται από αυταπάτες, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Deutsche Welle. Γνωρίζει ότι τα κίνητρα για την αλλαγή στην τουρκική εξωτερική πολιτική δεν σχετίζονται πρωτίστως με την επιθυμία της Άγκυρας για αποκλιμάκωση της έντασης στη ανατολική Μεσόγειο, αλλά σε μεγάλο βαθμό με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα όπως και με το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τηρεί επιφυλακτική στάση απέναντι στην Άγκυρα.

Παρ’ όλα αυτά το Βερολίνο αξιοποιεί την ευκαιρία που παρουσιάστηκε για να συμβάλει στην εδραίωση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, έτσι ώστε να αποφευχθούν σε μια πρώτη φάση καταστάσεις που επικράτησαν τον περασμένο χρόνο στο Αιγαίο και στα ανοιχτά της Κύπρου. Από τα συμφραζόμενα των δηλώσεων στο Βερολίνο, καταλήγει η ανταπόκριση της Deutsche Welle, προκύπτει ότι πολύ σύντομα θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από τη DW

Πηγή: economico.gr