Υποθαλάσσια καλώδια

Παρά τις εχθροπραξίες και τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην έναρξη της κατασκευής της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ καθώς έχει ήδη παραγγελθεί το καλώδιο.

Αυτό μεταξύ άλλων ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο με θέμα “Ενεργειακή Ασφάλεια και Πράσινη Ανάπτυξη”, τονίζοντας πως η πράσινη μετάβαση αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να καταστεί εξαγωγέας ενέργειας και είναι άμεσα συνυφασμένη με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας.

Ο κ.Σκυλακάκης υπογράμμισε, ότι η Ελλάδα διαθέτει τεράστιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό και το καλύτερο δυναμικό στην Ανατολική Μεσόγειο από πλευράς ποιότητας ανέμου στον τομέα των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ), τα οποία χαρακτήρισε ως εθνικό στόχο μεγάλης σημασίας. Όπως είπε, τα ΥΑΠ αποτελούν το “κλειδί” για την παράλληλη ανάπτυξη μεγάλων διακρατικών διασυνδέσεων, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ – η οποία είναι πολύ κοντά στο να ξεκινήσει καθώς έχει ήδη παραγγελθεί το καλώδιο – αλλά και η διασύνδεση με την Αίγυπτο, η οποία πρέπει να συνεχίζεται με απ’ ευθείας διασύνδεση προς τη Βόρεια Ευρώπη.

Όπως είπε ο υπουργός, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις και η ανάπτυξη του πράσινου δυναμικού αποτελούν μία πτυχή της ενεργειακής ασφάλειας. Η δεύτερη είναι οι υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου που διασφαλίζουν τον εφοδιασμό τη χώρας αλλά και των γειτονικών χωρών με (επαναεριοποιημένο) φυσικό αέριο.

Ενεργοποίηση Ταμείου Απανθρακοποίησης των νησιών

Ο υπουργός εξήγγειλε την ενεργοποίηση του Ταμείου Απανθρακοποίησης των νησιών, το οποίο εκτιμάται ότι θα διαθέτει πόρους ύψους 2 δισ. Ευρώ από τα δικαιώματα εκπομπής άνθρακα, προς επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης των Ελληνικών νησιών.

Στο ίδιο συνέδριο, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης, εξήρε την πρόοδο της Ελλάδος στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), επισημαίνοντας πως η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη αντίστοιχη δεκάδα της Ε.Ε., κάνοντας λόγο και για τη συνδρομή της Ελλάδος στον επιτυχή εφοδιασμό χωρών των Βαλκανίων κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Ο Αμερικάνος πρέσβης, χαρακτήρισε αποτυχία της Ευρωπαϊκής ηγεσίας να διαβλέψει τους κινδύνους της εξάρτησης από το Ρωσικό φυσικό αέριο.

Η πρέσβειρα της Νορβηγίας, Lajla Brandt Jakhelln, ανέφερε, ότι ενώ η Νορβηγία βρίσκεται ήδη στην πρωτοπορία των ΑΠΕ, ταυτόχρονα αύξησε κατόπιν αιτήματος της Ευρώπης, την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά την Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. “Αντιμετωπίζουμε ένα δίλημμα και η ενεργειακή ασφάλεια έρχεται πρώτη. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, πρέπει να προχωρήσουμε στην ενεργειακή μετάβαση χωρίς να κλείσουμε την παραγωγή υδρογονανθράκων“, ανέφερε. Έθεσε επίσης την ανάγκη να ληφθεί μέριμνα για την απασχόληση κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr