lockdown

Η αντίστροφη μέτρηση για την υιοθέτηση σκληρότερων μέτρων στις “κόκκινες” περιοχές, περιλαμβανομένης της Αττικής, έχει ξεκινήσει, με τους λοιμωξιολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να ζητούν αποφάσεις εδώ και τώρα για να μην γυρίσουμε στην κατάσταση του Νοεμβρίου.

Ιδιαίτερα ανησυχητική η κατάσταση στην Αττική 

Χθες, το “καμπανάκι” έγινε “καμπάνα” με τον δείκτη μεταδοτικότητας Rt στο  1,01 στην Αττική, την αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, την εκτόξευση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας και τη διασπορά των δύο μεταλλάξεων -βρετανική, νοτιοαφρικανική.

Ιδιαίτερα στην Αττική, η κατάσταση αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς πέραν του γεγονότος ότι οι μισές από τις χθεσινές μολύνσεις (649) εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο, οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει σε ποσοστό 60%.

Αν χρειαστεί, θα πάρουμε μέτρα

Η κατάσταση στην Αττική μας ανησυχεί, τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε πως οι νοσηλείες αυξάνουν σταθερά σε απλές κλίνες Covid στο Λεκανοπέδιο.

«Είναι λογικό από τη στιγμή που αίρονται μέτρα – και αυτό πρέπει να γίνει για να πάρει και ανάσα η κοινωνία – η κινητικότητα να οδηγεί σε αυξήσεις των κρουσμάτων. Όμως, πρέπει να το καταλάβουν όλοι, παρά την κούραση των 12 μηνών, ότι ζούμε μέσα σε μία πανδημία, μια τεράστια κρίση δημόσιας υγείας και χάνονται ζωές.

Το πρώτο μέλημα του Υπουργείου Υγείας, το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, το πρώτο μέλημα όλης της κοινωνίας, είναι να προστατεύσουμε αλλήλους, τους μεγάλους σε ηλικία, τις ευπαθείς ομάδες, τις οικογένειές μας. Η δημόσια υγεία είναι πέρα και πάνω απ’ όλα», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ( Star), ενώ ξεκαθάρισε ότι “με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών, αν τα δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να πάρουμε μέτρα, θα πάρουμε μέτρα»

«Την Πέμπτη θα ξέρουμε» για νέα μέτρα

Οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν, αύριο Πέμπτη, προκειμένου να αναλύσουν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ θα συνέλθουν εκ νέου την Παρασκευη το πρωί, προκειμένου στη συνέχεια να κάνουν την τελική τους εισήγηση προς τον πρωθυπουργό Κυρ.Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, στο τραπέζι των εσωτερικών διαβουλεύσεων βρίσκονται 4 μέτρα :

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέραw
  • Aύξηση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως και 70%
  • Παύση του click in shop και σε δεύτερο χρόνο και του click away
  • Κλείσιμο κομμωτηρίων, κέντρων μανικιούρ – πεντικιούρ, ΚΤΕΟ και συνεργείων αυτοκινήτων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν φτάσουμε στο γενικευμένο lockdown, φαίνεται πως υπάρχει και Plan B, που είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική από τις 18:00 (ή από τις 19:00) έως τις 05:00 το πρωί, ένα ενδεχόμενο που εξετάζουν σοβαρά οι λοιμωξιολόγοι για να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην πρωτεύουσα.

Υπενθυμίζεται πάντως πως το συγκεκριμένο μέτρο είχε τεθεί επί τάπητος και την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε λόγω της ιδιαιτερότητας του Λεκανοπεδίου στο οποίο ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας.

Σε περίπτωση όμως που κριθεί αναγκαίο, οι αρμόδιες αρχές διαμηνύουν πως το σενάριο είναι πολύ πιθανό, όπως και η λήψη ειδικών μέτρων για την Αττική, διαφορετικών μάλιστα από αυτά που προβλέπονται στον υγειονομικό χάρτη της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι αν απαιτηθεί ένα ολικό lockdown, τα τελευταία που θα κλείσουν, θα είναι τα σχολεία.

Πηγή: economico.gr